Lukšić: Privatizacija je nužna, ali ne mora da donese zadovoljstvo

„Privatizacije je nužan proces, zato što na nivou realnih osnova mora da dovede ono što je u socijalizmu bilo maskirano"

0 komentar(a)
06.09.2011. 11:23h

Nikšićka Željezara ima budućnost, posebno ako se sagleda situacija u posljednjih nekoliko mjeseci, ocijenio je premijer Igor Lukšić i dodao da sprovedena ulaganja i aktivnosti nijesu bili uzaludni. On je kazao da proces privatizacije ne donosi uvijek zadovoljstvo, već da je to nužan proces. „Privatizacije je nužan proces, zato što na nivou realnih osnova mora da dovede ono što je u socijalizmu bilo maskirano. Dakle cilj privatizacije nije da nas sve zajedno usreći u kratkom roku, jer je to nerealan cilj“, rekao je Lukšić Radiju Crne Gore. On smatra da se privatizacija sprovodi u cilju selekcije preduzeća koja su održiva i mogu da posluju u odnosu na ona koja se moraju suočiti sa bankrotom. „Preduzeća koja mogu poslovati moraju se dovesti u neki nivo ekonomskih parametara koji je održiv“, rekao je Lukšić.

Pažjivo sa Željezarom

On je dodao da se Željezara sada nalazi u situaciji koja označava stečaj, ali da se kvalitetno željezo i dalje izvozi. „Fabrika je sada nažalost u stečaju ili možda po nekima koji su u Željezari povjerioci na sreću“, ocijenio je Lukšić. On smatra da je stečajni postupak potrebno pažljivo voditi.

„Fabrika je sada nažalost u stečaju ili možda po nekima koji su u Željezari povjerioci na sreću“

„Privredni sud koji je jedini nadležan za vođenje stečajnog postupka trebalo bi dobro da analizira čitav proces i da vidi da li je eventualno napravljen neki propust“, naveo je Lukšić. Nakon što se otklone sve sumnje, kako je dodao, doći će se do trenutka kada treba odlučiti kojim dalje putem ići. „Ako bi povjerioci odlučili da je program restrukturiranja na slabim osnovama, onda bi trebalo da se dogovore o tome šta je novi put, odnosno da li je to potreba za novima partnerom ili neki drugi model rješavanja pitanja Željezare“, saopštio je Lukšić.

Primjeri loše privatizacije su očigledni Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori očigledni su primjeri loših privatizacija. „Vrlo sam nezadovoljan sa statusom jednog broja predzeća, jer sam siguran da su ona sa boljim menadžemntom mogla bolje opstati“, kazao je Lukšić. Privatizacija je nužan proces koji, kako je naveo, mora činiti ekonomiju održivom. „Da li je u svakom trenutku izabran dobar partner ili da li je svaki model bio dobar - ne znam, ali znam sigurno da je bila dobra namjera“, tvrdi Lukšić.

Raščistiti sa vlasnikom KAP-a On je kazao da Vlada trenutno nije zadovoljna ni situacijom u Kombinatu aluminijuma (KAP), jer to predzeće ima veliki potencijal. "Loptica je sada od partnera. Ukloliko on nije u finasnijskoj mogućnosti ili nema interesovanja da odgovori zahtjevima koji slijede u budućnosti, onda mislim da je bolje da se dogovorimo da pokušamo naći trećeg partnera“, saopštio je Lukšić. Vlada je, kako je naveo, za to spremna i raspoložena, ali se iapk treba ugledati na primjer Željezare koji pokazuje da stvari mogu biti drugačije organizovane. „Siguran sam da u slučaju KAP-a možemo da se organizujemo na način koji će povećati nivo proizvodnje i otvoriti mogućnost za novu energetsku investiciju koja bi obezbijedila trajno napajnje KAP-a strujom“, rekao je Lukšić.

Vlasnik KAP-a misli da treba održavati kompaniju tako što će malo-malo ići prema državi sa nekim zahtjevima

On je ocijenio da Vlada prvo mora raščistiti sa aktuelnim vlasnikom KAP-a, koji „misli da treba održavati kompaniju tako što će malo-malo ići prema državi sa nekim zahtjevima“. Lukšić je kazao da je po pitanju Elektroprivrede (EPCG), Vlada nedavnim potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa italijanskim A2A ostvarila svoj interes, odnosno da se kompanija nalazi u većinskom vlasništvu države. Italijanski partner je te zahtjeve, kako je rekao, imao visok nivo razumijevanja. „Dobar balans smo napravili. Zadovoljili smo strateški interes države, a sa druge stane otvorili investicione šanse za partnera i sada treba napore koncentrisati u tom pravcu“, zaključio je Lukšić