ANB vjeruje Joloviću na riječ kad kaže da nije prijetio Stijepoviću

"Jolović po Žabljaku i dalje priča kako iza njega stoji država i kako su sve završili njegovi ljudi”, kazao je Stijepović “Vijestima”

199 pregleda0 komentar(a)
Vladan Joković, Foto: Savo Prelević
06.09.2011. 08:47h

Službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost ispitali su svog kolegu Velimira Jolovića povodom tvrdnji Žabljačanina Miloša Stijepovića da mu je ovaj prijetio riječima "otvoriću ti lobanju, iza mene stoji država" i zadovoljili se njegovim negiranjem svih optužbi.

U dopisu koji potpisuje direktor ANB-a Vladan Joković navodi se kako je ta institucija i dalje posvećena utvrđivanju svih okolnosti koje bi mogle biti relevantne za predmetni slučaj kako bi, ukoliko se dođe do činjenica koje bi mogle ukazivati na povrede dužnosti iz radnog odnosa, inicirali postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti Jolovića.

Službenici ANB-a su, tokom provjere tvrdnji Stijepovića da mu je prijećeno, kao dokaze koristili osim izjave svog kolege i dopise iz policije i tužilaštva, iako je ovaj prethodno optužio i te dvije institucije za umiješanost u cijeli slučaj i prikrivanja stvarnog toka događaja.

Stijepović, ogorčen na nalaz ANB-a, kazao je kako osjeća da mu je bezbjednost ugrožena, a naročito u svjetlu činjenice da su ga prije desetak dana službenici policije držali na granici više od sat vremena.

Stijepović, ogorčen na nalaz ANB-a, kazao je kako osjeća da mu je bezbjednost ugrožena

“Oni opstruiraju istragu i gledaju kako dalje da me maltretiraju. A Jolović po Žabljaku i dalje priča kako iza njega stoji država i kako su sve završili njegovi ljudi”, kazao je Stijepović “Vijestima”.

Stijepović tvrdi da je istraga opstruirana

Stijepović se, osim policiji i tužilaštvu povodom konkretnog slučaja, obratio i aktivistima NVO Inicijativa mladih za ljudska prava, koja je zatražila od ANB-a, Unutrašnje kontrole i Savjeta za građansku kontrolu rada policije temeljno ispitivanje slučaja.

Stijepoviću je prije mjesec i po dana, kako je ranije ispričao za "Vijesti", visokopozicionirani službenik Agencije prijetio da će mu otvoriti lobanju, strpati ga u sanduk i raditi sa njim šta god hoće, uz obrazloženje da iza njega stoji država, a sve zbog toga što je navodno čuo da ga ovaj ogovara po gradu.

Stijepović se zbog takvih prijetnji obratio policiji, gdje je, kako tvrdi, naišao na niz opstrukcija, dok je osnovni državni tužilac Milivoje Tomčić prijavu odbacio uvažavajući svjedočenje dvojice službenika ANB-a Miroslava Kovačevića i Bratislava Joknića, kojima je Jolović šef.

Tužilac je, kako tvrdi, prihvatio navode Jolovića da je on taj kome je prijećeno

"Simptomatično je da tužilac nije kao dokaz uvažio listing poziva koji nedvosmisleno dokazuje da me je Jolović zvao dva puta za sat vremena tog dana, niti da na osnovu lociranja telefona sa baznih stanica mobilnih operatera utvrdi da li su njih trojica bili u istom društvu. U posjedu sam informacija da nijesu", tvrdi Stijepović.

Tužilac je, kako tvrdi, prihvatio navode Jolovića da je on taj kome je prijećeno, što su potvrdili njegovi podređeni, koji su, kako piše u zvaničnom dokumentu tužilaštva, bili tu i slušali.

"Nikome nijesam prijetio, niti sam znao njegov broj, Jolović je zvao mene.

S druge strane, niko nije htio da mi objasni kako je moguće da neko sa nekim razgovara a druga dvojica slušaju, da li ANB tako radi", kazao je Stijepović.

Dopisi Savjetu i Unutrašnjoj su poslati zbog, kako je objasnio, opstrukcija na koju je naišao u policiji. Njihov odgovor još nije stigao.