Smjena gradonačelnika Pljevalja u najtežem trenutku: Ostaju milionski dugovi i problemi

Kandidat za tu novu funkciju je hirurg Miloje Pupović, poslanik SNP-a u Skupštini Crne Gore

126 pregleda0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
05.09.2011. 16:52h

Predsjednik Skuštine opštine Pljevlja Velimir Golubović zakazao je za petak sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj će biti izabran novi predsjednik Opštine.

Kandidat za tu funkciju je hirurg Miloje Pupović, poslanik SNP-a u Skupštini Crne Gore, a njegova kandidatura već je stigla u skupštinsku administraciju.

Pupovića je podržalo svih 18 odbornika Koalicije “Bolja Pljevlja Bolja Crna Gora”, dok je još nepoznanica da li će aktuelni gradonačelnik, dr Filip Vuković, koji nema podršku većine odbornika, biti kandidat DPS-a.

Opštinski odbor SDP-a ranije je saopštio da Vukovića neće podržati, jer ne žele biti dio izvršne vlasti koja nema legitimitet i ne počiva na izbornoj volji građana.

Vuković je jedini gradonačelnik iz redova DPS-a koji nije uspio da se izbori za drugi mandat. Njegovi politički oponenti su govorili da je njegov izbor za čelnog čovjeka Opštine 2006. bio nelegitiman, jer je u drugom krugu pobijedio navodno kupovinom ličnih karata, ali te tvrdnje nikada nijesu dokazane.

Najgori trenutak

Predstavnici skupštinske većine tvrde da vlast preuzimaju u najgorem trenutku i da će tokom svog mandata morati da vraćaju dugove koje je iza sebe ostavio aktuelni gradonačelnik.

Niko od sagovornika “Vijesti!” nije znao da kaže kolika su tačna dugovanja Opštine, osim da se radi o višemilionskim iznosima.

Do sredine avgusta Opština je prihodovala svega oko 27 odsto od planiranih, preko 21 milion eura. U toku je dogovor o realizaciji pet miliona eura kredita iz kojeg bi se platile obaveze izvođačima radova.

Ministarstvo finansija je dozvolilo zaduživanje opštinskog budžeta preko 10 odsto od ukupnih budžetskih prihoda. Predstoji konkretan dogovor sa nekom od banaka oko uslova kreditiranja.

„Neka je Bog u pomoći predsjedniku i saradnicima koje izabere, jer na vlast dolaze u najtežem trenutku”, kazao je Gogić.
„Moje prognoze su da je sadašnja lokalna uprava potrošila jedan budžet unaprijed. Kada smo donosili odluku o zaduženju, računali smo da pet miliona eura može biti dovoljno za otplatu dugovanja iz kapitalnog budžeta, ali i obaveze iz tekućeg budžeta su dosta velike. Vidjećemo koliki su stvarni dugovi kada novi gradonačelnik preuzme vlast“, kaže Velimir Golubović (SNP).

Njegov partijski kolega i bivši predsjednik Opštine Radoman Gogić smatra da će teško biti novom gradonačelniku voditi lokalnu upravu.

„Neka je Bog u pomoći predsjedniku i saradnicima koje izabere, jer na vlast dolaze u najtežem trenutku”, kazao je Gogić.

“Vijesti” nisu uspjele da dobiju izjavu od Pupovića, jer je njegov telefon bio isključen.

Predsjednik Opštinskog odbora NSD Novica Stanić smatra da će Vlada učiniti sve da oteža rad nove lokalne uprave, kako bi građanima pokazala nesposobnost opozicione vlasti.

Teško je suočiti se sa problemima

On ipak smatra da sa jednom štedljivom i racionalnom politikom, i valorizacijom ekonomskih potencijala Pljevalja, ukoliko ne bude opstrukcije centralne vlasti, ima nade za ovu sredinu.

Sagovornik “Vijesti” iz Koalicije “Bolja Pljevlja Bolja Crna Gora”, koji nije želio da mu se ime pominje u novinama, kazao je da nova vlast najviše strepi da će nakon što oni preuzmu kormilo, Vlada i brojni izvođači radova namjerno blokirati račune lokalne uprave, kako bi onemogućili njeno funkcionisanje. Opština, između ostalog, nije plaćala doprinose na plate zaposlenih dvije godine.

„Za ovih pet godina Pljevlja su nazadovala, a ako su nešto uradili onda su se dobro ugradili u to. Od njihovog dolaska na vlast iz Pljevalja se iselilo oko 6.000 ljudi. Selo je nazadovalo, ekologija, privreda, sve je gore nego ranije”, tvrdi Mitrović.
On je rekao da će nakon preuzimanja vlasti angažovati nezavisnu revizorsku kuću koja će utvrditi stanje u lokalnom budžetu i ukoliko izvještaj pokaže da je bilo manjkavosti tražiti odgovornost za one koje su doveli do takvog stanja.

Predstavnik NVO sektora Milorad Mitrović smatra da je Vuković bio najgori predsjednik Opštine, ali kaže da je skeptičan i prema novom gradonačeniku, s obzirom na to da dolazi u praznu kuću.

„Za ovih pet godina Pljevlja su nazadovala, a ako su nešto uradili onda su se dobro ugradili u to. Od njihovog dolaska na vlast iz Pljevalja se iselilo oko 6.000 ljudi. Selo je nazadovalo, ekologija, privreda, sve je gore nego ranije”, tvrdi Mitrović.

Za vrijeme mandata Vukovića Pljevlja su dobila Mašinski fakultet, pri kraju je rekonstrukcija Doma kulture, koja će koštati više od pet miliona eura. Urađena je i rekonstrukcija Ulice Save Kovačevića u dužini od oko 2,5 kilometra, Ulica Vojske i Aleksandra Vukovića, ulična rasvjeta od “Vektre Jakić” do Auto škole na Varoši, kao i sanacija jezera fekalija na Gukama.

Traju dogovori o podjeli funkcija

Unutar koalicije se dogovaraju o raspodjeli funkcija u lokalnoj administraciji, ali niko od čelnika nije želio da saopšti imena svojih kandidata koji će sjesti na neko od sekretarskih ili direktorskih mjesta.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, za predsjednika Skupštine opštine kandidat je odbornik NSD Božidar Bajić, a za sekretara Slavko Drašković iz iste partije, koji je i do sada bio na toj dužnosti.

Mjesto glavnog administratora po koalicionom sporazumu pripada SNP-u, a najozbiljniji kandidat za tu funkciju je Budimir Tanjević, koji je i ranije u Opštini radio na odgovornim mjestima.
Kandidat za sekretara za stambeno komunalne poslove, puteve i vode je Veselin Paldrmić, doskorašnji direktor Agencije za stambeno-poslovni fond opštine Pljevlja, a finansija Boško Bjeković.

Upućeni tvrde da bi najradije izbjegao to mjesto i sjeo u direktorsku fotelju Centra za sport i rekreaciju, pa je moguće da u tom dijelu bude nekih promjena. Miroslav Anđelić biće novi predsjednik Sekretarijata za društvene djelatnosti, koji će na tom mjestu zamijeniti svog partijskog kolegu Paldrmića, koji će ostati da radi u Sekretarijatu.

Za potpredsjednika Opštine NSD kandidovaće Miladina Gogića, zaposlenog u Centru za socijalni rad, dok će drugo mjesto potpredsjednika pripasti SNP-u.

Kao mogući kandidat za to mjesto pominjan je sadašnji predsjednik SO Velimir Golubović, ali je on “Vijestima” potvrdio da nakon što mu istekne mandat neće prihvatiti nijednu funkciju.

Mjesto glavnog administratora po koalicionom sporazumu pripada SNP-u, a najozbiljniji kandidat za tu funkciju je Budimir Tanjević, koji je i ranije u Opštini radio na odgovornim mjestima.