Crna Gora (ne)će pristupiti PayPalu u 2011.

U MIDT su danas kazali kako će, uprkos ranijem protivljenju, nastojati da crnogorski korisnici na PayPalu od prvog dana dobiju mogućnost dvosmjernog protoka novca

0 komentar(a)
PayPal, e-plaćanje, Foto: Shutterstock.com
05.09.2011. 14:21h

Globalno prihvaćen sistem internet plaćanja PayPal, objavio je tarife koje će se primjenjivati od 24. septembra, a na spisku zemalja našla se i Crna Gora. To, međutim, kako je Vijestima kazao Dejan Abazović iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), koje više od godinu vodi pregovore o uključivanju Crne Gore u PayPal, ne znači da će Crna Gora od navedenog datuma i biti uključena u taj sistem elektronskog plaćanja.

Zahtjev za prijem Crne Gore upućen je kancelariji PayPala za Evropu sredinom 2009. Iz MIDT je u aprilu prošle godine saopšteno da bi Crna Gora mogla biti primljena u taj globalno prihvaćen sistem elektronskog plaćanja do kraja 2010. Prema posljednjim najavama iz MIDT, Crna Gora bi mogla postati dio PayPal sistema u drugoj polovini 2011.

Crna Gora, Srbija i Makedonija su države koje bi, prema posljednjim najavama, trebalo da u PayPal sistem budu uključene u paketu.
Mediji u Srbiji, državi koja se uz Makedoniju našla na istom tarifnom spisku, navode da se američka kompanija u međuvremenu oglasila i saopštila da je u pitanju "greška" i da ta kompanija nema namjeru da ove godine uvede svoje usluge u Srbiji. Nije navedeno da li isto važi za Crnu Goru i Makedoniju.

Crna Gora, Srbija i Makedonija su države koje bi, prema posljednjim najavama, trebalo da u PayPal sistem budu uključene u paketu.

"Najefikasniji način za realizaciju ovog velikog projekta je omogućavanje usluga u nekoliko zemalja istovremeno. Ovo zapravo znači da napredak cjelokupnog projekta zavisi od pojedinačnog napretka u svakoj od zemalja”, objasnili su iz kompanije krajem jula.

MIDT će tražiti dvosmjeran protok novca od prvog dana

Kada je u pitanju papirologija, kako je ranije rekao Dejan Abazović iz MIDT, Crna Gora je početkom godine završila sa svim formalnostima i od tada ne postoji nijedna prepreka za domaće korisnike u smislu odobravanja bilo kojeg PayPal servisa.

Ipak, u više navrata je saopšteno da će crnogorski korisnici u početku, upravo zbog toga što idu u paketu sa Makedonijom i Srbijom koje u početnoj fazi neće moći da koriste servise plaćanja prema građanima, biti uskraćeni za mogućnost dvosmjernog kretanja novca. Tako bi korisnici u Crnoj Gori trebalo da u trenutku pritupanja u PayPal, kao i Srbija i Makedonija, dobiju samo mogućnost plaćanja prema vani.

Korisnici iz Crne Gore već dugo koriste to što su zemlje regiona prihvaćene u PayPal, pa otvaraju naloge navodeći da su iz Slovenije, Hrvatske...
„Zato smo, prema njihovim obećanjima, prvi na redu u smislu plaćanja prema građanima, jer smo jedini dostavili potvrdu Centralne banke Crne Gore i drugih relevantnih državnih institucija, koje su navele da ne postoji nikakva zakonska prepreka da svi PayPal servisi budu realizovani na našem tržištu“, rekao je Abazović ranije Vijestima.

Abazović je, međutim, danas kazao kako će u MIDT do kraja ostati uporni u nastojanjima da korisnici iz Crne Gore ipak već od prvog dana članstva u PayPalu dobiju mogućnost i da plaćaju sa svojih PayPal računa, ali i da na svoje PayPal račune primaju novac.

Domaći korisnici se snalaze i otvaraju naloge u drugom zemljama

Pay Pal je osnovan u decembru 1998., godine i vodeća je kompanija za onlajn plaćanja i slanja novca. Kompanija ima više od 100 miiona aktivnih registrovanih računa i dostupna je na 190 tržišta. PayPal podržava plaćanje u 25 valuta.

Od zemalja bivše Jugoslavije, u PayPal sistem su ranije uključene Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Dvosmjeran protok novca prvi su imali korisnici u Sloveniji, od sredine marta moguć je i u Hrvatskoj, a početkom aprila istu mogućnost dobili su i korisnici u BiH.

Korisnici iz Crne Gore već dugo koriste to što su zemlje regiona prihvaćene u PayPal, pa otvaraju naloge navodeći da su iz Slovenije, Hrvatske... i bez problema plaćaju usluge i robu, koja im, kako svjedoče na brojnim forumima i u direktnim razgovorima, uvijek stiže na crnogorsku adresu.