Proširena istraga za zločine nad Srbima u BiH

Počinjeni ratni zločini odnose se na ubistva, progone, nezakonita zatvaranja, silovanja, pljačkanja i uništavanja imovine i druga krivična djela

0 komentar(a)
Sud BiH, Foto: Vijesti online
05.09.2011. 12:13h

Tužilaštvo BiH danas je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv više od 10 osoba zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica. Tužilaštvo BiH je, sprovodeći istragu o ratnim zločinima na području Konjica, u predmetu Alagić i drugi, došlo do saznanja i dokaza o ratnim zločinima počinjenim nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti na području mjesta Bradina i drugih lokacija, kao i osumnjičenim osobama koje se mogu dovesti u vezu sa ovim ratnim zločinima. Počinjeni ratni zločini odnose se na ubistva, progone, nezakonita zatvaranja, silovanja, pljačkanja i uništavanja imovine i druga krivična djela počinjena nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti. Nakon prikupljanja dokaza, Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba, uglavnom iz komandnih struktura Armije BiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i štaba Teritorijalne odbrane (TO).

Pronađeni dokazi ukazuju na više drugih osoba osumnjičenih za ove zločine
Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o obustavi istrage protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zijada Landže, jer tokom sprovođenja istrage nisu prikupljeni dokazi koji ukazuju da su oni odgovorni za ratne zločine koji su počinjeni. Pronađeni dokazi ukazuju na više drugih osoba osumnjičenih za ove zločine, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.