Alkohol zabranjen putnicima u gradskom saobraćaju u Hamburgu

U Hamburgi sa oko 1,8 miliona stanovnika, zabrana važi za putnike autobusa i podzemne i gradske željeznice

0 komentar(a)
metro, Foto: Shutterstock.com
01.09.2011. 12:45h

Na stanicama i u vozilima gradskog i prigradskog saobraćaja u njemačkom lučkom gradu Hamburgu od danas je zabranjeno da se piju ili unose alkoholna pića u otvorenim flašama.

U Hamburgi sa oko 1,8 miliona stanovnika, zabrana važi za putnike autobusa i podzemne i gradske željeznice.

U prvih mjesec dana putnici koji prekrše novi propis biće samo upozoravani.

Više od 500 kontrolora karata i službenika zaduženih za bezbjednost u saobraćaju od 1. oktobra će one koji zabranu alkohola ne budu poštovali, naplaćivati kazne od 40 eura.

Savez njemačkih gradova podržao je hamburšku zabranu, a šef te organizacije Gerd Landsberg očekuje da će niz drugih gradova "slijediti ovaj dobar primjer".
Predstavnici hamburškog saobraćajnog preduzeća priznaju da će dosljedno sprovođenje zabrane biti teško ili nemoguće - na primjer kada prije i poslije fudbalskih utakmica navijači pohrle u grad.

Sistem saobraćaja je, međutim, takav da će na glavnoj željezničkoj stanici biti zabranjeno da se pije alkohol na peronima podzemne i gradske železnice, ali i dalje može da se pije na peronima Njemačke železnice (DB).

Savez njemačkih gradova podržao je hamburšku zabranu, a šef te organizacije Gerd Landsberg očekuje da će niz drugih gradova "slijediti ovaj dobar primjer".

U više njemačkih gradova već postoji zabrana alkohola na stanicama podzemne željeznice, a uvedena je najčešće zbog žalbi građana ili napada pijanih nasilnika na putnike.

Kontrole su najčešće prilično "selektivne", a nadležne vlasti obično naglašavaju da umoran radnik koji se uveče vraća s posla i usput pije flašu piva ne mora da se plaši kazne, ali da je drugačiji tretman onih koji galame, prljaju vozila i ugrožavaju druge putnike.