Ispitno ročište za nikšićki Tehnostil odloženo za 13. septembar

Prema riječima predsjednika Sindikata Marka Mirjačića od 92 radnika ostalo je njih 26 koji još uvijek čekaju da počnu sa obukom u Željezari

0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Vijesti online
31.08.2011. 14:52h

Ispitno ročište za nikšićki Tehnostil, koje je trebalo da bude održano danas, odloženo je za 13. septembar, jer, prema riječima stečajnog upravnika Dragoslava Jauković, nijesu bili u mogućnosti da o datumu održavanja obavijeste sve povjerioce, pošto su potraživanja u međuvremenu prijavila i osam novih povjerilaca.

“Do sada su potraživanja prijavila 44 povjerioca sa iznosom od preko 16 miliona eura. Pošto imamo i nove prijavljene ubrzo ćemo znati koliko će od toga biti osporeno a koliko priznato”, kazao je Jauković.

Stečaj u fabrici, koja je najstariji i prvi privatizovani pogon Željezare, uveden je u junu na zahtjev radnika, a po osnovu duga za 18 plata i stambenih kredita, što ukupno iznosi oko 1,3 milion eura.

Potraživanja u iznosu od deset miliona eura prijavio je i bivši vlasnik, rusko-švajcarska kompanija Tehnostil koja je hladnu valjaonicu preuzela 2002. godine.

Sredinom 2009. godine obustavljena je proizvodnja a vlasnik je ubrzo odvezao i opremu vrijednu više od dva miliona eura, koja je završila u Subotici, u sestrinskoj firmi Trubostal.

Radnici, ali i javnost, još uvijek čekaju rezultat istrage

Početkom prošle godine zaposleni su protestovali dva i po mjesec, od čega su 20 dana štrajkovali glađu. U maju je Ministarstvo ekonomije uvelo privremenu upravu, za privremenog upravnika postavio Dragoslava Jaukovića, sada stečajnog upravnika, a državno tužilaštvo je najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću.

Radnici, ali i javnost, još uvijek čekaju rezultat istrage. Od 92 radnika ostalo njih 26

Prema riječima predsjednika Sindikata Marka Mirjačića od 92 radnika ostalo je njih 26 koji još uvijek čekaju da počnu sa obukom u Željezari.

“Firmu je uz odgovarajuće otpremnine napustilo 56 radnika, a njih deset čeka invalidsku penziju. Radnici koji su odlučili da ostanu su u najtežem položaju jer je njihov prosjek starosti 32 godine i jedina šansa im je prelazak u Željezaru”, kazao je Mirjačić.