Lukšić spreman da razgovara o nazivu maternji jezik i književnost

On je objasnio da nema potrebe da se odlaže nastava iz drugih predmeta, čak i ako bi razumio da postoji nezadovoljstvo zbog nastave iz jezika

0 komentar(a)
luksic, Foto: Savo Prelević
31.08.2011. 11:31h

Premijer Igor Lukšić spreman je da se razgovara sa predstavnicima opozicije da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnost ako je to njihov jedinstveni predlog, ali ne misli da bi trebalo odgađati početak školske godine.

Lukšić, koji boravi u posjeti zemljama Baltičkog regiona, rekao je da, ukoliko se radi o jedinstvenom predlogu, ne vidi prepreku da se o njemu upozna u neposrednom razgovoru sa predstavnicima opozicije.

On je objasnio da nema potrebe da se odlaže nastava iz drugih predmeta, čak i ako bi razumio da postoji nezadovoljstvo zbog nastave iz jezika.
On je kazao da je potrebno da se o o tome izjasne predsjedništva Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

“Kada je u pitanju inicijativa za odgađanje početka školske godine, ne vidim ni jedan razlog za to. Sve je spremno za početak školske godine i nema razloga da djeci namećemo da subotama idu u školu”, ocijenio je Lukšić.

On je objasnio da nema potrebe da se odlaže nastava iz drugih predmeta, čak i ako bi razumio da postoji nezadovoljstvo zbog nastave iz jezika.

Samo ono što je u interesu djece

Lukšić je podsjetio da je predlog koji je ranije predočio opoziciji, da se predmet zove Crnogorski/materinji jezik i književnost, u potpunosti fer i da ne vidi razlog da se remeti školski proces.

“To prije svega nije u interesu djece o čijoj budućnosti treba razmišljati”, poručio je Lukšić.

“To prije svega nije u interesu djece o čijoj budućnosti treba razmišljati”, poručio je Lukšić.
Rukovodstva Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, pozvali su Lukšića da odmah zakaže nastavak pregovora o imenu jezika u nastavnom procesu i odloži početak školske godine.

Nakon sinoćnjeg sastanka lidera tih stranaka saopšteno je da je predsjednik PZP-a Nebojša Medojević upoznao rukovodstva SNP i Nove sa idejom da se nastavni predmet nazove maternji jezik i književnost, a sa tim je upoznao i premijera Lukšića.

Crnogorska opozicija i vlast pregovaraju o izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju, za sada bez rezultata. Opozicija traži da u obrazovnom sistemu ravnopravana položaj imaju crnogorski i srpski jezik, i u suprotnom najavljuju bojkot nastave njihove i djece njihovih pristalica. Odbijanje pohađanja škole najavili su i roditelji okupljeni u nekoliko nevladinih udruženja.

NOVA: Liči na jedan glas koji traži da se dogovorimo

Zamjenik predsjednika NOVE ,Goran Danilović kazao je za Radio Vijesti da je dobro što je premijer Igor Lukšić spreman da sa opozicijom ponovo razgovara o nazivu nastavnog predmeta jezika i knjizevnosti.

"Meni to liči na jedan glas koji traži da se dogovorimo.Vidjećemo modalitete", kaže Danilović, napominjući kako bi najbolje ipak bilo da je vlada pristala i na odgađanje početka školske godine.

Na više puta ponovljeno pitanje, da li je za NOVU i SNP prihvatljiv prijedlog Nebojše Medojevića da naziv predmeta bude maternji jezik i književnost, Danilović nije konkretno odgovorio.

"Mi smo sa tim prijedlogom upoznati, da ne bi sad pričali jedno a razumijevali drugačije i upadali u iste zamke kao ranije. Sačekaćemo zvaničan kontakt sa premijerom“, oprezan je Danilović.