Samo da krene kako treba

„Ko je najbolji? Crna Gora!“, bio je pozdrav naše selekcije juče na kraju treninga. Isti pozdrav biće i danas na tajm-autima. Nadamo se i poslije meča...

61 pregleda0 komentar(a)
Radonjić i Peković, Foto: Aleksandar Vučković
31.08.2011. 00:23h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Bez obzira na to šta će se danas desiti, ali i šta će se desiti do kraja šampionata, posljednji dan avgusta 2011. godine biće upisan zlatnim slovima u košarkaškoj istoriji države čija je zastava obrubljena zlatnom bojom i koja u sredini ima zlatnog orla - Crna Gora danas igra prvi meč na Evropskom prvenstvu u Litvaniiji, prvi uopšte na nekom velikom takmičenju. I nema namjeru da na tom takmičenju ima simboličnu ulogu, naprotiv.

"Osim činjenice da zbog debitantskog učešća naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu današnja utakmica ima poseban značaj, zbog sistema takmičenja ona i u rezultatskom smislu nosi posebnu etiketu. Jer, kada se analizira naša grupa, može se slobodno reći da meč sa Makedonijom može da odredi ono što će se dešavati u nastavku takmičenja", kaže selektor Crne Gore Dejan Radonjić.

Njegovi izabranici obećavaju da će se boriti kao lavovi, da će u svakom meču, počev od današnjeg sa Makedonijom, davati maksimum, da će učiniti sve da ostave zapažen trag u zemlji košarke, a s obzirom na sve što su do sada uradili treba im vjerovati.

"Sigurno da je motivacija, naša želja za dokazivanjem s obzirom na činjenicu da smo prvi put na tako velikom takmičenju, nešto što može da nam donese i korak više, ali u ovom trenutku prije svega želimo da odigramo kvalitetno protiv Makedonije. Naročito u fazi odbrane, jer će nam to biti potrebno zbog načina igre njihove reprezentacije. Treba da budemo i pametni u napadu, a uz dobru koncentraciju to bi trebalo da nam donese prve bodove".

Posljednji trening pred možda i najvažniji meč na prvenstvu, Nikola Peković i drugovi odradili su u Gradu soli, koje je zbog slane, ljekovite vode dobio ime i koji, kako kažu stanovnici Druskininkaija, garantuje dug život. Sve reprezentacije iz grupe C smještene su tamo, ali nama ostaje nada da će gradić od 18 hiljada stanovnika obezbijediti „dug život“ na šampionatu Evrope upravo najmlađoj zemlji na svijetu. Valjda je tako i red...

"Sada sva naša razmišljanja idu u pravcu današnje utakmice, taj meč će manje-više opredijeliti ono što će se dešavati u grupi. A onda nas očekuje još niz iskušenja u kojima ćemo pokušati da obezbijedimo duži boravak u Litvaniji", ističe Radonjić.

Iako naš stručni štab nije želio da juče izlaže igrače putu od 50 kilometara u jednom pravcu, koliko je grad u kojem su smješteni udaljen od Alitusa, „crveni“ su imali priliku da „osjete“ koševe Alitus arene, nove dvorane od 5.500 mjesta (kapacitet je za EP smanjen za nekih 500 sjedišta) u kojoj će večeras pokušati da trijumfalno započnu pohod u evropskoj eliti.

"Bili smo tamo prvog dana, odradili jedan trening. Zdravi smo, spremni smo, jako motivisani i nadam se da ćemo zadovoljni završiti meč".

Dva meča i polovičan ishod u potpuno beznačajnim utakmicama sa Makedonijom ne otkrivaju ništa. Ko je više aduta sakrio - znaće se večeras.

"Imali smo priliku da se u dva meča jako dobro upoznamo sa ekipom Makedonije i sigurno da respektujemo kvalitet koji oni posjeduju. U spoljnoj liniji imaju Ilijevskog i Mekejleba, centre Samardžijskog, Pera Antića i iskusnog Gečevskog, uz niz vrlo kvalitetnih igrača iz domaće lige, predstavljaju kompaktnu i već dovoljno uigranu cjelinu i moraćemo da odigramo na veoma visokom nivou ukoliko želimo da slavimo. Sigurno da u utakmicu ulazimo s ambicijama da osvojimo prve bodove za Crnu Goru, što zbog rezultatskog značaja, što zbog činjenice da želimo da startujemo u kvalitetnom ambijentu", zaključuje Radonjić.

„Ko je najbolji? Crna Gora!“, bio je pozdrav naše selekcije juče na kraju treninga. Isti pozdrav biće i danas na tajm-autima. Nadamo se i poslije meča...

Raspored

1. kolo (31. avgust)

Crna Gora - Makedonija (14.30)

Grčka - BiH (17.00)

Hrvatska - Finska (20.00)

2. kolo (1. septembar)

BiH - Crna Gora (14.30)

Finska - Grčka (17.00)

Makedonija - Hrvatska (20.00)

3. kolo (3. septembar)

Finska - BiH (14.30)

Grčka - Makedonija (17.00)

Hrvatska - Crna Gora (20.00)

4. kolo (4. septembar)

Makedonija - Finska (14.30)

Crna Gora - Grčka (17.00)

BiH - Hrvatska (20.00)

5. kolo (5. septembar)

Finska - Crna Gora (14.30)

Grčka - Hrvatska (17.00)

Makedonija - BiH (20.00)