Svjetske berze danas u porastu

Zvanični podaci o potrošnji Amerikanaca, koja je porasla za 0,8 odsto - više nego što se očekivalo, pomogli su berzama.

0 komentar(a)
29.08.2011. 18:03h

Vrijednosti akcija na svjetskim berzama danas su u porastu, pošto je šef američke centralne banke Ben Bernanke pozvao vladu da pomogne ekonomiju, ali i zbog pozitivnih podataka o potrošnji američkih potrošača.

Bernanke nije najavio nove mjere podsticaja, čemu su se nadali neki investitori, ali je u posljednjem javnom nastupu ostavio prostor za nove poteze vlasti ako se povećaju izgledi za novu recesiju.

On je takođe naglasio snagu američke ekonomije i dodao da će se tržište radne snage oporaviti na duži rok. Založio se i za vladine mjere podrške rasta.

Zvanični podaci o potrošnji Amerikanaca, koja je porasla za 0,8 odsto - više nego što se očekivalo, pomogli su berzama. Na američkim berzama je uslijedilo olakšanje i zbog činjenice da je uragan Ajrin bio manje snažan nego što se predviđalo.

Njemački indeks Daks (DAX) porastao je danas za 2,4 odsto na 5.672,37 poena, dok je francuski CAC-40 porastao za 2,2 odsto na 3.155,61 poena. Britanske berze su danas bile zatvorene zbog nacionalnih praznika.

Azijske berze su zatvorene u plusu, dok je njujorška berza na otvaranju bila u porastu. Industrijski indeks Dau Džons (Dow Jones) je porastao za 1,6 odsto na 11.460,42 poena, dok je Standard end Purs 500 (Standard an Poor's) porastao za 1,9 odsto na 1.199,30 poena.