Neredovnih platiša u Glavnom gradu ima oko 30 odsto

Na teritoriji Podgorice i Danilovgrada registrovano je 7.008 potrošača iz kategorije ostala potrošnja, koji neredovno izmiruju dug za utrošenu električnu energiju

65 pregleda0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
29.08.2011. 08:41h

U Podgorici je tokom jula mjeseca isključeno 485 potrošača struje iz kategorije domaćinstava i 119 potrošača iz kategorije preduzeća.

"Oko 30 odsto potrošača na teritoriji Podgorice spada u neredovne platiše, odnosno one koji izbjegavaju plaćanje računa za struju. Potrošača koji su redovni ili sa dugom od dvije-tri fakture je 70 odsto, a u prosjeku oko 40 hilljada potrošača plaća račune u roku od osam dana nakon prispijeća računa, i stanje na njihovim računima je nula", kazala je “Vijestima” specijalista u Sektoru za eksternu komunikaciju Ana Ivanović.

Ona je kazala i da su svi potrošači sa zaostalim dugovanjima prema EPCG posljednjih godina utuženi, ili su na nalogu za isključenje.

"Kupci koji ne ispoštuju predviđene rokove za plaćanja računa za električnu energiju se na kraju mjeseca, po automatizmu, utužuju. Stoga napominjemo, da se potrošači u Crnoj Gori ne mogu pozvati na zastaru računa za električnu energiju", poručila je Ivanović.

Može se platiti i na rate

Dok građani kažu da zbog malih plata, težih ekonomskih uslova i visoke cijene električne energije ne plaćaju redovno račune, iz Elektroprivrede smatraju da je “zapravo osnova problema naplate neizgrađena svijest da je električna energije roba kao i svaka druga, i da se potrošeno mora platiti kako bi se obezbijedilo stabilno napajanje”.

"Našoj državi godišnje fali 30 odsto električne energije koju EPCG uvozi i plaća, stoga neredovni potrošači opterećuju funkcionisanje kompanije i usporavaju održavanje i modernizaciju mreže, što je naša obaveza i prema redovnim potrošačima. Problem naplate zaostalih dugovanja, kao i pristupačnosti mjernih mjesta nije samo problem EPCG, već i nadleznih institucija. EPCG se na najrigorozniju mjeru isključenja sa mreže odlučuje tek kada se iscrpe svi drugi mehanizmi naplate dugovanja. Dug često naraste i zato što se pojedinci samopriključuju, nakon našeg isključenja, što je krivično djelo, ali i veliki bezbjedonosni rizik. Osim utuženja kojim je EPCG zaštitila kompletna potraživanja, sprovodila su se, a sada u intenzivnijoj mjeri se sprovode isključenja neredovnih platiša, kako domaćinstava tako i pravnih lica", kazala je Ivanović.

Na teritoriji Podgorice i Danilovgrada registrovano je 7.008 potrošača iz kategorije ostala potrošnja, koji neredovno izmiruju dug za utrošenu električnu energiju.
Plaćanje na rate jedan je od povoljnih ponuda EPCG, te tako potrošaci imaju mogućnost potpisivanja Protokola o izmirenju duga za električnu energiju na najviše 18 mjesečnih rata.

"Prije isključenja kao krajnje mjere naplate, potrošači imaju mogućnost potpisivanja Protokola o izmirenju duga za električnu energiju na najviše 18 mjesečnih rata", kaže Ivanović.

Kompanija prema redovnim platišama ima popust od 5 odsto za one koji u roku od osam dana od prispjeća računa izmire račun. Pravo na subvenciju računa za utrošenu električnu energiju imaju potrošači koji su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, lične invalidnine, njege i pomoći drugog lica, smještaja u drugu porodicu, kao i korisnik prava na materijalno obezbijeđenje boraca. Takva subvencija računa za utrošenu električnu energiju podrazumijeva popust od 40% na račun do 60 eura, a ukoliko je račun veći, tada će biti umanjen za 24 eura.

Na teritoriji Podgorice i Danilovgrada registrovano je 7.008 potrošača iz kategorije ostala potrošnja, koji neredovno izmiruju dug za utrošenu električnu energiju.

Ta brojka obuhvata aktivne i neaktivne potrošače, utuženja, dugovanja i stečajeve.

Česti verbalni sukobi sa dužnicima

Ekipe na terenu često doživljavaju neprijatnosti, izloženi su kako verbalnim tako i neverbalnim reakcijama dužnika.

"Radnici EPCG angažovani na ovim poslovima imaju službene legitimacije i ovlašćenje da uđu u svaki posjed ili objekat radi kontrole i isključenja, a potrošač je dužan da im obezbijedi pristup mjernim uređajima i instalacijama", kazala je Ivanović.

Ona ističe da su potrošači dužni da omoguće ovlašćenim licima energetskih subjekata pristup mjernim uređajima i instalacijama, kao i mjestu priključka radi očitavanja, provjere ispravnosti, otklanjanja kvarova, zamjene i održavanja uređaja i izmještanje mjernih mjesta van objekta tj. na granicu vlasništva, ili obustave isporuke energije u slučajevima kada vlasnik ili stanar neovlašćeno koristi električnu energiju ili ne plati račun za isporučenu električnu energiju u skladu sa utvrđenim rokovima i uslovima.