Jošihiko Noda biće novi premijer Japana

Bivši premijer Naoto Kan podnio je u petak ostavku poslije gotovo 15 mjeseci na čelu vlade, zbog kritika da nije dobro rukovao situacijom nakon zemljotresa i cunamija u martu

0 komentar(a)
29.08.2011. 07:39h

Japanski ministar finansija Jošihiko Noda izabran je za predsjednika vladajuće Demokratske partije Japana, a u utorak će u parlamentu biti imenovan za novog premijera, javile su agencije.

U drugom krugu izbora u vladajućoj stranci, pedesetčetvorogodišnji Noda dobio je 215 glasova, dok je za ministra ekonomije, trgovine i industrije šezdesetdvogodišnjeg Banrija Kajedu glasalo 177 od ukupno 392 poslanika Demokratske partije Japana.

"Kako bi se riješio problem u Fukušimi, obnovile razorene oblasti, da bi se borilo sa jakim jenom i deflacijom, potrebno je da svi krenu u istom pravcu", poručio je Noda

U Japanu predsjednik vladajuće partije koja kontroliše parlament po pravilu se bira za predsjednika vlade.

U svom prvom obraćanju, Noda je izrazio nadu da će dobiti podršku svih članova partije, kako bi se uspješnije suočio sa aktuelnim izazovima u Japanu koji se mukotrpno oporavlja od katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji je 11. marta pogodio tu zemlju.

"Kako bi se riješio problem (nuklearne centrale) u Fukušimi, obnovile razorene oblasti, da bi se borilo sa jakim jenom i deflacijom, potrebno je da svi krenu u istom pravcu", poručio je Noda.

Bivši premijer Naoto Kan podnio je u petak ostavku poslije gotovo 15 mjeseci na čelu vlade, zbog kritika da nije dobro rukovao situacijom nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija u martu.