Opozicija prvi put izašla sa predlogom: Srpski u nastavi i knjižicama

Lukšićevim predlogom predviđeno je da đaci u knjižice i svjedočanstva na kraju godine mogu upisati crnogorski, crnogorski/srpski, crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski i maternji

125 pregleda0 komentar(a)
29.08.2011. 07:07h

Opozicione partije zatražile su sinoć da se nastava u školama izvodi na crnogorskom, srpskom/maternjem jeziku i književnosti, umjesto crnogorskom/maternjem jezika kako je to predložio premijer Igor Lukšić na posljednjem sastanku sa opozicionim liderima.

Nakon sinoćnjeg sastanka širih rukovodstava SNP-a i Nove srpske demokratije, zatraženo je promjena sporazuma sa Lukšićem prema kojoj bi učenici koji to žele mogli dobiti ocjenu i samo iz srpskog jezika.

“Na početku godine, a u cilju operacionalizacije, učenici se opredjeljuju koji jezik unose u naziv predmeta, radi dobijanja odgovarajuće ocjene (crnogorski; srpski; crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski, maternji) koja istovremeno potvrđuje poznavanje i službenog i maternjeg jezika”, dodaje se u opozicionim predlogu koji bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da predstave premijeru na današnjem sastanku.

Lukšićevim predlogom predviđeno je da đaci u knjižice i svjedočanstva na kraju godine mogu upisati crnogorski, crnogorski/srpski, crnogorski/bosanski, crnogorski/hrvatski i maternji.

Sa predlogom SNP-a i Nove saglasio se i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji nije prisustvovao sinoćnjem sastanku. On je ranije rekao da je Lukšićev predlog za PzP prihvatljiv, ali i da će podržati predlog opozicionih kolega.

Da li je moguć kompromis

Iz Vlade sinoć nije bilo komentara na zvanično prvi predlog SNP-a i Nove da se riješi pitanje statusa srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu. Izjednačavanje ova dva jezika je uslov opozicije da bi podržala izborni zakon čije usvajanje traži Brisel da bi Crna Gora mogla dobiti datum pregovora.

Pitanje je koliko će sinoćnji predlog opozicije biti prihvatljiv za premijera koji je prekjuče saopštio da ono što je ponudio opoziciji u petak “predstavlja najveći ustupak koji je Vlada mogla napraviti”.

Jedna od mogućnosti na osnovu koje je moguć kompromis, a o kojoj se spekuliše u opoziciji, je da Lukšić prihvati da učenici koji to žele u knjižice mogu upisivati samo predmet srpski jezik, dok bi oni prihvatli da se nastava izvodi iz crnogorskog/maternjeh jezika i književnosti, bez pominjanja srpskog.

Opozicija je u predlogu navela i da će se “nastava dominantno oslanjati na nastavni plan i program dosadašnjeg predmeta maternji jezik i književnost, uz dopunu sadržaja koji će obezbijediti izučavanje specifičnosti maternjih jezika”, što je identično sporazumu koji je ranije ponudio Lukšić.

Zbunjuju i učenike i nastavnike

Dogovori vlasti i opozicije o jeziku mogli bi za posljedicu imati zbunjene učenike i nastavnike, koji ne znaju šta ih čeka u učionicama, smatra sociolog Ljiljana Vujadinović.

“U svom ovom zamešateljstvu politike i jezika, dogovaranja i nedogovaranja, gdje još niko ništa ne zna, plašim se da ćemo dobiti zbunjenu i dezorijentisano djecu, mada ni učiteljima ni nastavnicima neće biti lako iako su prošli brze kurseve za prilagođavanje novoj gramatici i standardizaciji jer ne znaju šta ih čeka u učionicama”, kazala je Vujadinović agenciji MINA.

Ona je upozorila da su djeca očiglemo ciljna grupa jednog opasnog eksperimenta oblikovanja po mjeri nalogodavaca.

“Hoćemo li dobiti, kako govore, male ili velike nacionalnisti- pa pitam se da li su to tražila djeca, roditelji, učitelji, nastavnici. Ne, tražili su oni koji su proizveli ovu jezilčku alhemiju pa bi oni trebalo da se nađu u učinonicama i relaizuju ovako zamišljene programe”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, ako u svemu ovome najviše posla budu imali školski psiholozi, postavlja se pitanje da li će se reći da je sve na dobrobit napretka društva.

Vujadinović je ocijenila da izgleda kao da je u crnogorskom društvu dualizam postao vrijednosna orijentacija od koje samo manjina ima koristi.

Bečanović smatra da ni premijer ni opozicija nemaju pravo rješenje, jer je, kako kaže, obrazovni sistem postao polje političkih obračuna
Profesorica na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Tatjana Bečanović kazala je Anteni M da je obrazovni sistem očigledno postao samo područje političkih obračuna.

Ona je upozorila da su predlozi koje iznose i vlast i opozicija – u praksi neizvodljivi.

Bečanović smatra da ni premijer ni opozicija nemaju pravo rješenje, jer je, kako kaže, obrazovni sistem postao polje političkih obračuna:

"Ne znam kako su to oni uopšte zamislili. Vjerujte da mi nije jasno. Ja se time bavim, ali mi nije jasno kako su neki koji se time ne bave to zamislili”, rekla je ona.

Bečanović vjeruje da nijednom nastavniku nije jasno kako može da izvodi istovremeno i crnogorski i srpski.

Bečanović smatra da bi bilo najracionalnije da se predmet zove jednostavno Maternji jezik pa da se, kako je rekla, vlast i opozicija kasnije dogovaraju o detaljima, a da niko ne bude ugrožen.

SNS bi da izjednači Srbe i Albance

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Momčilo Vuksanović pozvao je ranije juče parlamentarne opozicione stranke da se povuku iz pregovora sa premijerom Lukšićem o položaju srpskoj jezika u nastavnom procesu.

On je ocijenio i da potenciranje ravnopravnosti jezika bez izmjene u Ustavu nema nikakvog smisla.

Vuksanović smatra da predstavnici Srba treba treba da traže za sebe ono što su dobile druge nacionalne zajednice.

"Srbi treba da traže ono što su za sebe osvojili Albanci - svoj maternji jezik, programe na srpskom jeziku, svoje nastavnike i posebna odjeljenja, rekao je Vuksanović.

"Srbi treba da traže ono što su za sebe osvojili Albanci - svoj maternji jezik, programe na srpskom jeziku, svoje nastavnike i posebna odjeljenja, rekao je Vuksanović
Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava” iz Pljevalja pozvao je opozicione lidere da insistiraju da se Srbima u Crnoj Gori daju ista parava kao Albancima i da se obezbijedi školovanje na srpskom jeziku.

“Crnogorci tvrde da nijesu Srbi i mi ne treba da ih tjeramo na to. Međutim, mi, pošto nijesmo isti narod, onda tražimo škole na srpskom i sa cjelokupnim školskim programom koji odgovara srpskom narodu. Na to imamo pravo po važećem Ustavu Crne Gore, a isto su pravo dobili i Albanci”, saopšteno je iz SKC. Oni su pozvali Srbe da svoju djecu ne šalju prvog septembra u škole.

Vujanović: Lukšićev predlog nije diskriminatorski

Komentarišući dosadašnje pregovore premijera Lukšića i opozicionih lidera oko statusa srpskog jezika, ali i reakcije prvaka opozicije na ponudu Vlade, predsjednik Filip Vujanović je kazao da ima puno poštovanje prema njihovim naporima.

Vujanović: Ja očekujem da će svi poštovati crnogorski jezik kao jezik najbrojnije nacije u ovoj državi

On je naglasio da je predlog Vlade maksimum poštovanja principa pravde i pravičnosti.

“Iskazujem uvjerenje da ono što je Vlada ponudila je prava mjera kompromisa, koja podrazumijeva da su se ispoštovali najveći zahtjevi pravde i pravičnosti. Najveći zahtjevi pravde u poštovanju Ustava, kojim je ispoštovano pravo Crne Gore kao nezavisne države da odredi svoj službeni jezik, kao što je to pravo imala svaka nezavisna država.

Ja očekujem da će svi poštovati crnogorski jezik kao jezik najbrojnije nacije u ovoj državi. Ispoštovan je i princip pravičnosti jer je jasno da je, nesumljivo, najveća jezička zajednica u Crnoj Gori srpska i da je data mogućnost svima koji hoće da pohađaju nastavu na tom jeziku. Time je isključena svaka mogućnost diskriminacije, svaki rizik asimilacije srpskog jezika”, kazao je Vujanović u Kolašinu, nakon svečane sjednice Skupštine opštine, kojom je obilježen Dan opštine.

Pitanje jezika je vrijedno, važno i bitno, kao i pitanje nastave, ali je pitanje pristupa EU od posebne vrijednosti za Crnu Goru
Podsjećajući da od izbornog zakona zavisi početak pristupnih pregovora Crne Gore Evropskoj uniji, Vujanović je izrazio uvjerenje da će tu činjenicu svi u parlamentu imati na umu.

“Pitanje jezika je vrijedno, važno i bitno, kao i pitanje nastave, ali je pitanje pristupa EU od posebne vrijednosti za Crnu Goru. Ja se nadam da će u skladu sa takvim doživljajem poslanici da se odnesu u Skupštini prema onome što su usaglasili”, rekao je Vujanović.

Komentarišući mogućnost vanrednih izbora, odnosno mogući izostanak dogovora između vlasti i opozicije, Vujanović je kazao da ne vidi svrhu vanrednih izbora. “Vanredni izbori ne bi doveli ni do kakve promjene, suštinski u okviru teme oko koje su pomenuti. Ne vidim da bi viziju Crne Gore trebalo vezati za izbore sljedeće godine i koji su, u smislu u kojem se pominju potpuno bez svrhe”, rekao je Vujanović.