Medalju posvećujem crnogorskom narodu

"Zahvaljujem svim ljudima u Crnoj Gori na podršci, svima.., posebno porodici - izvoru snage i oni su najsjajnija medalja", kazao je Mrvaljević.

205 pregleda0 komentar(a)
28.08.2011. 22:08h

U dresu reprezentacije sa medaljom na grudima i ogrnut crnogorskom zastavom, koju je tako ponosno, hrabro i beskompromisno branio u Gradu svjetlosti, kapiten džudo reprezentacije Srđan Mrvaljević dodirnuo je tlo zemlje koju je proslavio u Parizu - Crne Gore.

Iz aviona pravo u zagrljaj oca Srećka, potom sportskog direktora Džudo saveza Dragana Mrvaljevića, dok su kao u počasnom špaliru čekali da čestitaju i proslave sjajan uspjeh crnogorskog sporta ministar Prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović, predsjednik COK -a Dušan Simonović..,ali i brojni klupski i reprezentativni drugovi, prijatelji, i grupa navijača. I odmah nakon čestitki Srđan se uputio prema toj grupi da sa njima podijeli radost i uspjeh.

"Zahvaljujem svim ljudima u Crnoj Gori na podršci, svima.., posebno porodici - izvoru snage i oni su najsjajnija medalja. Naravno i selektoru Rajku Mrvaljeviću koji mi je ulivao pozitivnu energiju i širio optimizam. Jedini je više i od mene vjerovao u ovaj uspjeh. Ministarstvu, takođe, koje je garantovalo ispunjenje mojeg programa rada i obezbijedilo potrebni mir. I COK - u koji je ispunio sve što je obećao, i više. Akademiku, mojem klubu i drugovima", pričao je u dahu srebrni kapiten.

"Ipak, građanima Crne Gore posvećujem ovu medalju i kada sam napustio džudo njihova podrška me je vratila. To ne pričam iz patriotizma, nego što zaista jeste tako - kazao je Srđan koji se očigledno još nije oslobodio neprijatnosti iz Beča prošle godine, kada životno spreman nije mogao da napadne titulu prvaka Evrope, jer su iz zemlje krenule dvije džudo selekcije".

"Osvojio sam medalju i i ne želim da pričam o tome tri dana, želim da pričam više i još puno puta obradujem Crnu Goru. I već sjutra krećem sa treninzima, da se pripremim maksimalno i za ostala velika takmičenja. Puno mi je srce što sam Crnu Goru učinio ponosnom, pa iako ova medalja ne može da promijeni svakodnevnicu, ona je motiv da Crna Gora može da iskoristi potencijale", savjetovao je kapiten.

A do srebra u kategoriji do 81 kilogram je Srđan prešao i preko bronzanog sa prethodne najveće smotre, Britanca Bartona i preko srebrnog Brazilca Leonarda, i samo je bivši i sadašnji prvak, Južnokorejac Kim bio nepremostiva prepreka. To je Crnu Goru u konkurenciji 136 zemalja plasiralo u Parizu na diobu osmog i devetog mjesta. A samo je 12 zemalja u Parizu došlo do medalje.

"U mojoj kategoriji na svjetskoj listi je rangirano 250 boraca, a samo 30 - tak njih može da se nada uspjehu na takmičenjima. samo malo odskaču Kim i Leonardo, ali kada sam spreman, miran u glavi i koncentrisan, mogu da pobijedim i njih. Uopšte, kada idete na takmičenje i možete da se nadate u džudou je veliko. Poput uspjeha u Venecueli i sada treba da što manje euforično doživljavam pobjede. Samo treba da se spremim, fizički i psihički, zaboravim povrede, operacije...Znao sam i prije da mogu, pobjeđivao sam olimpijskog prvaka Njemca Bišofa, ali sam imao dobre i loše nastupe. Sada se nadam još većem samopouzdanju i pobjedama u kontinuitetu", zaključio je Srđan.

Konferenciji na aerodromu prisustvovali su zlatni svjetski džudista Dragomir Bečanović, selektor Rajko Mrvaljević, predsjednik DžSCG Veselin Grbović i ministar Stijepović.

"Ovo je bilo najjače i najbolje svjetsko prvenstvo do sada, još u Parizu - pravi spektakl. Još dva borca iz jedne zemlje u kategoriji, pa je bilo po 50 njih koji su očekivali medalju. Zato je ova Srđanova medalja za mene zlato, a veća je od srebra na OI. Sa ovim načinom rada i života Srđan može i do medalje u Londonu, to je ista ravan - kazao je Bečanović, najuspješniji crnogorski džudista svih vremena.

Stijepović: Država će platiti programe džudista

"Srđan, njegov trener, tim, klub Džudo savez, Crnogorski olimpijski komitet i Srđanov otac, sistematski i mudro su napravili uspjeh. Uspjeh države a ne samo sporta. Rezultat je impresivan i daje osjećaj ponosa. Biti među najboljima i drugi na svijetu je uspjeh za svaku zemlju. I za najveće u svijetu. Nema osjećaja inferiorinosti kada se radi. Obaveza je Vlade i Ministarstva da ispune očekivanja, pripreme i uslove Srđanu i njegovim kolegama kako bi zadržali ovaj nivo i imali približne uslove kao i njihovi kolege iz drugih reprezentacija. Znamo da se u svijetu ogroman novac ulaže u ovaj sport, priznat i popularan", kazao je Slavoljub Stijepović, ministar prosvjete i sporta.

Predsjednik Saveza Veselin Grbović je u Parizu pratio uspjeh njegovog tima.

"Bila je čast biti Crnogorac u Parizu. Biti među 12 zemalja od 136 koje su osvojile medalju. Eto, Engleska kojoj je džudo peti sport nije mogla do medalje, a po bronzu su osvojili Azerbejdžan i Gruzija koje su bile stalno u vrhu. Srđan je napravio grandiozan uspjeh, koji je zaslužio na tatamiju", rekao je Grbović.

Sada ćemo da biramo

Vodio je Bečanovića do titule prvaka svijeta u Beogradu, sada je dočekao sina sa srebrrnim odličjem - Srećko Mrvaljević, najuspješniji trener na prostoru bivše Jugoslavije.

"Ono 1989. godine, još u Beogardu je bilo zlato za zadovoljstvo Jugoslavije, ovo srebro je to za Crnu Goru. Sada je konkurencija bila jača, pa je i ovo srebro za mene zlato. A i bez ovog srebra najuspješniji sam trener u bivšoj Jugoslaviji. Ovo je dodatak mojoj biografiji, jer od Srđanove četvrte godine ja sam mu prvi i jedini trener. Sada nam predstoji nekoliko dana odmora u Crnoj Gori, a onda moramo praviti novi plan i program rada. Sada idemo u London, i više ne jurimo rezultat, već biramo - gren slem, gran pri...kako bi najspremnije dočekali OI - kazao je Srećko.

Da li imate plan kako pobijediti Kima?

"Niko na svijetu u ovom trenutku to nezna. Ali tako je bilo sa Grkom Ilijadisem, pa onda 18 mjeseci nije nikog mogao da pobijedi. Sada je opet prvi na svijetu, ali Kim nije iz te priče. Isuviše dobro poznajem sistem rada Južne Koreje da bi se to njiima moglo desiti. Možda ga je moguće dobiti pod uslovom da ga žrijeb, kao sada Srđana, pošalje na dva najteža rivala pa da onda umoran uđe u duel".

Za razliku od prethodnog perioda kada ste bili reprezentativni trener, u posljednje dvije godine nijeste pratili Srđana na takmičenja, da li ćete putovati sa njim na naredna takmičenja?

"Nisam išao, jer nije bilo novca. A ne znam ni da li ću ići jer me niko nije zvao ni da popriča sa mnom. Ja sam samo Srđanov trener, a reprezentativni ne znam, jer me niko nije zvao da kaže ni da jesam ni da nijesam".

Ministar je na konferenciji obećao novac za ispunjenje Srđanovog olimpijskog plana?

"Meni još niko ništa nije rekao", zaključio je Srećko Mrvaljević.

Galerija