Odlazeći gradonačelnik Kolašina pozvao Vladu da ubrza razvoj sjevera

Zadovoljstvo onim što je učinila kolašinska lokalna vlast između dvije svečane sjednice iskazao je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović

97 pregleda0 komentar(a)
Mileta Bulatović, Filip Vujanović, Foto: Dragana Šćepanović
28.08.2011. 16:33h

Svečanom sjednicom Skupštine opštine i nizom manifestacija, obilježen je 28. avgust - Sveta Gospojina, Dan opštine Kolašin, istovremeno i slava manastira Morača.

To je bila prilika da u polusatnom govoru gradonačelnik Mileta Bulatović, kojeg će na funkciji prvog čovjeka grada zamijeniti Darko Brajušković iz DPS, podsjeti na, kako je kazao, značajne uspjehe lokalne vlasti u godinama velike krize.

On je nabrojao sve infrastrukturne radove u tom periodu, koji su realizovani zahvaljujući saradnji sa Direkcijom za javne radove, Evropskom agencijom za rekonstrukciju, USAID-om, CHF-om, ali i one koje je Opština sama finansirala.

Bulatović je pozvao Vladu da uloži napore da se "konsoliduje stanje na sjeveru”, i istakao potrebu donošenja zakona o bržem razvoju tog dijela države.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ambasadorka Ukrajine u Cenoj Gori Oksana Sljusarenko, gradonačenici nekoliko crnogorskih Opština, a među njima i podgoričke, Miomir Mugoša
"Tim zakonom bi se utvrdile mjere za veća ulaganja na sjever, kao i olakšice za investitore. Treba uvesti i olakšice za stanovništvo koje živi na sjeveru, ali i donijeti uredbe kojima se kreditne obaveze korisnika kredita prema bankama odlažu na tri godine. Neophodno je što prije otpočeti radove na autoputu Podgorica – Mateševo", rekao je Bulatović.

On je naglasio da je "stabilnost vladjuće koalicije Grupe građana i DPS uslov za lakše prevazilaženje krize".

Predsjednik SO Mile Šuković podsjetio je odbornike i goste na važnost datuma koji se obilježava kao Dan opštine, ali i na bogatu tradiciju i značaj manastira Morača.

Zadovoljstvo onim što je učinila kolašinska lokalna vlast između dvije svečane sjednice iskazao je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. On je, obraćajući se novinarima nakon svečanosti, kazao da "iskazuje puno poštovanje prema onome što je u Kolašinu učinjeno".

Odbornici Nove su na svečanu sjednicu zakasnili desetak minuta i tako propustili govor Šukovića, sa kojim su minulog mjeseca u nekim medijima vodili oštru i optužujuću polemiku
"Kolašin valorizuje svoje vrijednosti, a planovi Opštine su garancija da će se sve ono što su izvjesno izdašni resursi Kolašina vrlo brzo iskoristiti za dobrobit svih građana Kolašina", rekao je Vujanović.

Uručena su priznanja "28. Avgust" najboljim naučnim radnicima, studentima i sportistima. Ove godine to priznanje su dobili botaničar Danijel Vincek, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Maja Medenica i karatistkinja Anica Mijatović.

Kulturno-umjetnički program priredili su i članovi KUD-a “Mijat Mašković”, izvodeći „Veselo iz Morače“, koreografa Davora Sedlarevića.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ambasadorka Ukrajine u Cenoj Gori Oksana Sljusarenko, gradonačenici nekoliko crnogorskih opština, a među njima i podgoričke, Miomir Mugoša.

Odbornici Nove kasnili na himnu

Odbornici Nove su na svečanu sjednicu zakasnili desetak minuta i tako propustili govor Šukovića, sa kojim su minulog mjeseca u nekim medijima vodili oštru i optužujuću polemiku.

Pored govora Šukovića, odbornici Nove su, namjerno ili spriječeni obavezama, propustili i intoniranje državne himne.

Tako je ostala nezadovoljena znatiželja mnogih koje je zanimalo da li će četvorica odbornika te partije ovog puta državnu himnu odslušati sjedeći.

Vujanović u muzej, Medenica u šetnju

Koktel nakon sjednice mnoge od zvanica nije previše zanimao. Predsjednik Vujanović se, odmah nakon što je novinarima dao izjavu, uputio u prostorije Zavičajnog muzeja, gdje je s pažnjom pogledao aktuelnu postavku slika bivšeg crnogorskog košarkaškog reprezentativca i slikara Slavenka Rakočevića- Rakoča.

Medenica i Mugoša su odmah nakon završetka sjednice prošetali glavnom kolašinskom ulicom, popularno nazvanoj Sibirska.