Gabštajger: Teško do datuma pregovora kad državni vrh odmara

Kabinet premijera Lukšića je zasad uradio više nego sve prethodne vlade zajedno, ocijenio je on u intervjuu za "Dan"

0 komentar(a)
Ginter Gabštajger, Foto: Wikipedia
25.08.2011. 16:27h

Ne polazim od mogućnosti da će Crna Gora već ove jeseni ispuniti sve zadate kriterijume od EU, ocjenio je Ginter Gabštajger, funkcioner Hrišćansko-socijalne unije i počasni predsjednik Radne grupe za odbranu Bavarske.

U intervjuu "Danu" rekao je da je kabinet premijera Lukšića zasad uradio više nego sve prethodne vlade zajedno, a da eventualni izostanak pregovora sa EU ove jeseni neće biti Lukšićev poraz, kao i da su poslanici unutrašnjepolitičkog odbora njemačkog Bundestaga, poslije posjete Crnoj Gori, potpuno ispravno dijagnosticirali da će Crna Gora sa sadašnjom organizacijom unutrašnje bezbjednosti, imati veliki problem da bude uključena u rad Savjeta ministara pravde i unutrašnjih poslova EU.

"Crna Gora mora policiju i ANB da vrati pod kontrolom ministra unutrašnjih poslova i time okonča njihovo lebdjenje u politički praznom prostoru", objašnjava Gabštajger.

"Crna Gora mora policiju i ANB da vrati pod kontrolom ministra unutrašnjih poslova i time okonča njihovo lebdjenje u politički praznom prostoru", objašnjava Gabštajger.
Na pitanje da li misli da će Crna Gora na jesen dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU, njemački funkcioner kaže da će se to desiti ukoliko ispuni svih sedam krterijuma koje je postavila EU.

"Da onda pobrojimo-nema izbornog zakona, nema zakona o finansiranju partija, zakon o konfliktu interesa nije dovoljno precizan, kao ni zakon o ombudsmanu, ni zakon o spriječavanju diskriminacije. Nema ni vidljivog poboljšanja statusa parlamenta u Crnoj Gori", nabraja on i dodaje da "nema ni novog Sudskog, ni Tužilačkog savjeta, koji bi pravio izbor sudsko-tužilačkog osoblja na bitnim pozicijama po novim, reformisanim pravilima."

Gabštajger ukazuje da je sada avgust mjesec, a da su u Crnoj Gori i parlament i Vlada, kao i cjelokupna državna administracija otišli, bez griže savjesti, na mjesec odmora.

"Kako oni misli da sve prethodno završe do oktobra, meni nije jasno", kaže funkcioner Hrišćansko-socijalne unije.

Rasvijetlite napade na medije

Komentarišući situaciju u crnogorskim medijima, Gabštajger kaže da se i dalje mora krajnje intenzivno raditi na odnosu Vlade i medija i da policija i sudstvo takođe imaju veoma bitnu ulogu i obavezu da informišu civilno društvo dokle se stiglo sa rasvjetljavanjem nerazjašnjenih slučajeva i da aktivno rade na tome.

"Vlada pri tome ima nadzornu funkciju jer princip odvojenosti stubova vlasti se upravo ogleda u činjenici, da jedna drugoj ne smiju da podmeću već da se međusobno kontrolišu", objašnjava on u intervjuu za "Dan".