Grinpis: Toksične hemikalije u odjeći svjetskih brendova

Kako su naveli iz Grinpisa, deterdžent nonilfenol ima i svojstvo da oponaša ženske hormone, što može da utiče na reproduktivni sistem ljudi

61 pregleda0 komentar(a)
24.08.2011. 12:45h

U odjeći 14 svjetskih proizvođača pronađeni su tragovi toksičnih hemikalija štetnih za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, objavila je ogranizacija Grinpis. U izvještaju pod naslovom "Prljavo rublje 2", ta organizacija navodi da su u dvije trećine testiranih uzoraka odjeće proizvođača kao što su "Adidas", "Kelvin Klajn", "Lakost", "Konvers", "Ralf Loren", "Uniklo", utvrđeni tragovi hemikalija nonilfenol etoksilata (NPEs). Kako su naveli iz Grinpisa, deterdžent nonilfenol ima i svojstvo da oponaša ženske hormone, što može da utiče na reproduktivni sistem ljudi.

S obzirom na to da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odjeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena"
Ta hemikalija se koristi kao deterdžent u industriji, uključujući proizvodnju prirodnih i sintetičkih tekstilnih materijala.

Aktivista Grinpisa Li Jifang rekao je da "čak i u malim dozama ta hemikalija predstavlja veliku prijetnju za životnu sredinu i ljudsko zdravlje".

Testirali 78 brendiranih komada odjeće

Grinpis je za svoje istraživanje koristio 78 brendiranih komada odjeće kupljenih u 18 zemalja svijeta, a proizvedenih uglavnom u Kini, Vijetnamu, Maleziji i na Filipinima. "Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se tekstilni materijali proizvode. S obzirom na to da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odjeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena", naglasio je Li. Prošlog mjeseca Grinpis je objavio izvještaj "Prljavo rublje", u kojem je optužio proizvođače poznatih robnih marki odjeće da hemijskim otpadom zagađuju glavne riječne tokove u Kini.