Hrvatska premijerka Kosor doputovala u Prištinu

Jadranka Kosor doputovala je sa hrvatskom delegacijom u Prištinu, u jednodnevnu službenu posjetu Kosovu, gdje će prvo razgovarati kosovskim premijerom Hašimom Tačijem

0 komentar(a)
24.08.2011. 09:10h

Tokom susreta Jadranke Kosor i kosovskog premijeraTačija biće potpisana dva bilateralna ugovora; Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija između dva ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i ugovor dviju vlada o međunarodnom kopnenom prevozu putnika i tereta.

U pratnji premijerke Kosor su i ministar obrane Davor Božinović i ministar privrede Đuro Popijač, koji će učestvovati u radu ekonomskog foruma Kosova i Hrvatske. Iz Zagreba je na forum došlo sedamdeset privrednika iz brojnih hrvatskih kompanija koje su zainteresovane za ulaganja i poslove na Kosovu.

Premijerka Kosor će u Prištini razgovarati i sa zamjenikom kosovskog premijera Slobodanom Petrovićem i predsjednikom kosovske Skupštine Jakupom Krasnićijem.

Boravak na Kosovu premijerka Kosor će nastavit posjetom Glavnom štabu KFOR-a, gdje će razgovarati sa zapovjednikom COMKFOR-a generalom Erhardom Bulerom i i sa 20 hrvatskih vojnika iz sastava međunarodnih snaga.

Jednodnevnu posjetu hrvatska premijerka će završiti u Janjevu, u kojem živi oko 300 Hrvata, gdje će se susresti s fra Matom Palićem, janjevačkim Hrvatima, predstavnicima lokalnih vlasti kao i sa glavnim investitorima i predstavnicima hrvatskih kompanija koje posluju na Kosovu.