Kuči: Srbija će imati obavezu da prizna Kosovo

Srbija svakako ima i imaće obavezu da prizna realnost u regionu, da prizna nezavisnost Kosova i njegovu teritorijalnu cjelovitost

0 komentar(a)
Angela Merkel, Beograd, Boris Tadić, Foto: Beta
23.08.2011. 19:40h

Visoki kosovski zvaničnici poručili su danas da su poruke njemačke kancelarke Angele Merkel izrečene u Beogradu "jasne i ispravne" i moraju biti ispunjenje ako Srbija želi da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Merkel je danas u glavnom gladu Srbije rekla da Njemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji (EU), ali je za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potrebno da se ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom.

Kako je prenio Radio Slobodna Evropa, zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je da je Merkelova u Beogradu poslala Srbima "poruke mira".

"To su poruke mira, poruke da priznavanje političke i pravne realnosti na terenu, ali istovremeno i poruke koje motivišu svaku državu posebno da sve više radi na putu ka evropskim integracijama, a sa naglaskom i preduslovom na međusobnoj saradnji", kazao Kuči.

On smatra da će Srbija imati za obavezu da prizna Kosovo.

"Srbija svakako ima i imaće obavezu da prizna realnost u regionu, da prizna nezavisnost Kosova i njegovu teritorijalnu cjelovitost, da da znakove za saradnju, te da shvati da ne može da se miješa u naše poslove", kazao je on.

Slobodan Petrović je kazao da je evidentno da se sve češće poručuje Srbiji da ima obavezu da ostvari što bolje odnose sa Kosovom
Merkelova je danas rekla da su za napredak u evrointegracijama Srbije potrebne dvije stvari - reforme i odnosi sa susjednim zemljama, kao i da su neophodni rezultati u direktnom dijalogu Beograda i Prištine, rad Euleksa na čitavoj teritoriji Kosova i ukidanje paralelenih struktura.

Zamjenik premijera i ministar lokalne samouprave Kosova Slobodan Petrović kazao je da je evidentno da se sve češće poručuje Srbiji da ima obavezu da ostvari što bolje odnose sa Kosovom i dodao da je poruka Merkelove o ukidanju paralelnih struktura na sjeveru u interesu građana, kako bi se uspostavile kosovske opštine.

"Siguran sam da će država Srbija prepoznati svoje interese u tom procesu kako bi olakšali svoj pristup ka EU. Ja sam siguran da će prije svega oni zbog svojih interesa raditi na ukidanju svojih struktura", kazao je Petrović.