Njemačka policija zamjenjuje njemačke ovčare belgijskim

U drugim pokrajinama Njemačke policija i dalje u velikoj mjeri nabavlja njemačke ovčare, o čemu svjedoče oglasi u publikaciji Društva njemačkog ovčara

0 komentar(a)
22.08.2011. 18:13h

Suočena sa nestašicom njemačkih ovčara, policija jedne pokrajine na zapadu Njemačke postepeno ih zamjenjuje belgijskim ovčarima.

"Zaista postoji nestašica njemačkih ovčara (na njemačkom tržištu)", rekao je Frans presu Hajko Grube, portparol SV-a - najvećeg njemačkog društva posvećenog toj rasi pasa.

Policajci pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija imaju sopstvenu uzgajivačnicu u kojoj je sve više belgijskih ovčara - rase malinoa.

Privatne uzgajivačnice nerado prodaju njemačke ovčare pošto policija nudi 2.000 eura po psu, što je "cijena mnogo niža od vrijednosti" tih pasa, naveo je Grube.

"Ali to ne umanjuje kvalitet njemačkih ovčara", istakao je on.

"Obje rase (njemački i belgijski ovčari) su zanimljive i to su veoma dobri ovčari", naveo je Grube i ocijenio da policija ne bi trebalo da se oslanja na pse samo jedne rase.

Prema njegovim riječima, njemački ovčari su i dalje često prisutni na aerodromima na kojima tragaju za drogom.

U drugim pokrajinama Njemačke policija i dalje u velikoj mjeri nabavlja njemačke ovčare, o čemu svjedoče oglasi u publikaciji Društva njemačkog ovčara.