Španija najavila novi paket protivkriznih mjera

Španska vlada je najavila nove mjere štednje koje će "po hitnom postupku" uputiti parlamentu na usvajanje, dok je zemlju zahvatila nova finansijska oluja koja prijeti čitavoj eurozoni

0 komentar(a)
19.08.2011. 17:25h

Ministarka ekonomije Elena Salgado je među tim mjerama spomenula smanjivanje PDV-a sa 8 na 4 posto za kupovinu novih stanova, reformu poreza na firme.

Vlada je potvrdila da je zatražila sazivanje vanredne sjednice parlamenta radi donošenja mjera "po hitnom postupku", možda već iduće nedjelje. Te bi mjere trebalo da u državnu blagajnu donijesu dodatnih 4,9 milijardi eura.

Salgado očekuje da će prihodi države već ove godine porasti za 2,5 milijarda eura zahvaljujući reformi oporezivanja velikih kompanija. Potvrdila je i da očekuje 2,4 milijarde dodatne uštede u zdravstvu od povećanja kupovine generisanih lijekova.

Smanjenjem PDV-a trebao bi da se proda veliki broj novih stanova koji nisu prodani zbog pada tržišta nekretnina 2008., što je pridonijelo rekordnoj stopi nezaposlenosti većoj od 20 posto.

Salgado je dodala da će vlada donijeti mjere za "podsticanje zapošljavanja" na drugoj vanrednoj sjednici vlade planiranoj za 26. avgust.

Ove mjere dolaze nakon mjera donesenih 2010. kojima je trebalo da se uštedi više od 50 milijarda eura i koje trebaju da umire tržišta i druge evropske zemlje kada je riječ o sposobnosti Španije da se sama izvuče iz krize.