Rezultati slabi, ali bez promjena na čelu Ulcinja - Hajdinagi novi mandat

“Uostalom, koalicioni sporazum je jasan - DPS-u mjesto šefa parlamenta, nama funkcija prvog čovjeka grada”, tvrdi Zenka

64 pregleda0 komentar(a)
Gzim Hajdinaga, Foto: Luka Zeković
15.08.2011. 08:41h

Aktuelni predsjednik ulcinjske opštine Gzim Hajdinaga iz Demokratske unije Albanaca (DUA) biće reizabran na tu funkciju na sjednici lokalnog parlamenta koja će vjerovatno biti održana 25. avgusta, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

Time je stavljena tačka na višemjesečnu sagu o sudbini Hajdinage, za kojeg se najavljivalo da će se preseliti u diplomatiju a zbog istrage u opštini previđali mu politički kraj i sudbinu Rajka Kuljače.

Aktuelni predsjednik opštine time je pokazao da još uvijek ima jaku poziciju u partiji i da kontroliše situaciju uprkos mršavo ostvarenim izbornim obećanjima. Dok Potpredsjednik DUA Mehmed Zenka, koji bi trebalo da naslijedi Ferhata Dinošu na čelu stranke nakon odlaska u diplomatiju, potvrdio je Hajdinaginu kandidaturu.

"Hajdinaga će bez dileme biti predsjednik opštine još jedan mandat. U razgovoru sa kolegama iz SDP-a i DPS-a nije bilo spora oko imena kandidata. Uostalom, koalicioni sporazum je jasan-DPS-u mjesto šefa parlamenta, nama funkcija prvog čovjeka grada”, kazao je Zenka "Vijestima".

Zadovoljni dosadašnjim radom

"Još zvančno nijesmo dobili ime kandidata DUA za predsjednika opštine, ali će se DPS kao najorganizovanija partija u Evropi sigurno strogo držati koalicionog sporazuma"
Upitan da prokomentariše učinak Hajdinage i njegovog tima u proteklom periodu, budući da se svi veći projekti u gradu realizaciju državnog a ne iz opštinskog budžeta, Zenka je kazao “da nije ni to loše”.

“Da nijesmo zadovoljni radom Hajdinage ne bi opet predložili za tu funkciju. U tome što Vlada realizuje neke kapitalne projekte ne vidim ništa loše. Naprotiv, možemo čak i uštedjeti nešto iz našeg budžeta i ta sredstva opredijeliti za neke druge investicije”, kazao je Zenka.

Šef opštinskog odbora DPS-a Ljuiđ Škrelja, kazao je da će svi odbornici te partije dići ruku za reizbor Hajdinage.

"Još zvančno nijesmo dobili ime kandidata DUA za predsjednika opštine, ali će se DPS kao najorganizovanija partija u Evropi sigurno strogo držati koalicionog sporazuma. Bio to Hajdinaga ili neko drugi imaće našu podršku”, kazao je Škrelja “Vijestima”, napominjući da ga je politika naučila da se ne miješa u kadrovsku politiku koalicionih partnera.

“To bi značilo da bi ti isti partneri sjutra mogli da se miješaju i u našu kadrovsku politiku. To ozbiljni političari nikad sebi neće dopustiti”.

Ni za Škrelju nije toliko važno što opština iz svog budžeta ne može da realizuje sopstvene projekte, već to radi Vlada.

“To je afirmativno za ovu koaliciju. Treba pitati ranije vlasti koje nijesu sarađivale sa vladom šta su uradile za grad”, kazao je Škrelja.

U SDP-u zatečeni

Zahvaljujući se podršci svojoj i koalicionim partijama Hajdinaga je kazao da je njegov reizbor najbolja potvrda da koalicija vladajuća koalicija u Ulcinju funkcioniše odgovorno i profesionalno
Odbornik SNP-a Andrija Ćetković kazao je da će odbornički klub koalicije Bolja Crna Gora biti protiv novog izbora Hajdinage za predsjednika.

“NIjesmo zadovoljni učinkom vlasti u prethodnom periodu. Hajdinaga se nije pokazao kao dobar domaćin pa je možda i za njega bolje da ne bude ponovo izabran”, kazao je Ćetković “Vijestima”.

U SDP-u koja ima dva odbornika bili su zatečeni pitanjem “Vijesti”, navodeći da ne znaju ništa o Hajdinaginoj kandidaturi.

“Prvi put čujem da je on opet kandidat. U svakom slučaju opštinski odbor SDP zauzeće za dan-dva stav po tom pitanju”, kazao je šef Opštinskog odbora Selim Resulbegović.

Zahvaljujući se podršci svojoj i koalicionim partijama Hajdinaga je kazao da je njegov reizbor najbolja potvrda da koalicija vladajuća koalicija u Ulcinju funkcioniše odgovorno i profesionalno, te da je shvatila odgovornost za evropsku budućnost i razvoj grada koju su joj građani ukazali na izborima prošle i prije pet godina.

“Ovo je prilika da u narednom mandatu realizujemo sve projekte koje smo počeli i koje ćemo uskoro početi”, kazao je on.

Forca traži ostavku

U Forci smatraju da bi zbog katastrofalnih rezultata u prethodnom mandatu Hajdinaga trebao da se povuče sa čela opštine.

Cakuli je Hajdinagi zamjerio i zbog selektivnih intervencija inspekcijske službe, priznajući da ne očekuje da vladajuća koalicija ponudi drugog kandidata za prvog čovjeka Ulcinja
Šef odborničkog kluba Force Dževdet Cakuli kazao je da Hajdinaga, nakon pet godina na čelu Ulcinja, nije ostvario ništa značajno.

On je upozorio da vladajuća koalicija u Ulcinju nije ispunila većinu predizbornih obećanja. “Hajdinagino odustajanje od ponovnog kandidovanja bi bio normalan postupak osobe koja ima elementano političko poštenje i osjećaj političke odgovornosti.

To svakako ne zavisi samo od njega, već i od ambijenta koji stvaraju njegova partija DUA i koalicija koja ga podupire”, smatra Cakuli. On je optužio gradonačelnika Ulcinja da je uveo javnu korupciju u politički život, kao i da je tokom petogodišnjeg mandata diskriminisao građane određivanjem opštinskih poreza i taksi.

Cakuli je Hajdinagi zamjerio i zbog selektivnih intervencija inspekcijske službe, priznajući da ne očekuje da vladajuća koalicija ponudi drugog kandidata za prvog čovjeka Ulcinja.