Dok 1939. nije sagrađen hotel Avala, Budva nije postojala kao grad

"You know what we need, Hobbes? We need an attitude." Bill Watterson, Calvin and Hobbes

519 pregleda0 komentar(a)
13.08.2011. 15:07h

Kao što rekoh, prvobitni hotel Avala u Budvi otvoren je 1939. godine, u julu, a građen je, najvjerovatnije, po projektu beogradskog arhitekte Dragomira Tadića.

U međuvremenu niko nije osporio tu činjenicu - tako da je gotovo izvjesno da iza projekta stoji upravo gospodin Tadić - mada još uvijek nisam uspio da pronađem ozbiljnu referencu kojom bih to potvrdio.

Ako neko ima tu referencu, ili je sklon da mi na bilo koji način pomogne u potrazi, znao bih to da cijenim.

Pronašao sam, doduše, stotinjak fotografija i razglednica stare Budve. U kontekstu priče o prvobitnom hotelu Avala, posebno se izdvaja ona koja je kao ilustracija išla uz tekst od prošle subote.

Riječ je o razglednici iz 1939. godine, na kojoj figurira novi hotel u svom punom, stameno-kameno-formalno-kubičnom sjaju, u kompletu sa impozantnom, divljenja dostojnom, kvazimediteranskom - ma što to značilo - terasom.

Kladio bih se da je autor te fotografije, ako ne sasvim, a ono barem donekle bio upućen u tajne fotografisanja zgrada - vertikalne ivice volumena hotela su savršeno paralelne sa ivicama fotografije, kadriranje je skoro pa perfektno, terasa je kao primaran elemenat osvijetljena, kamena fasada je u sjenci čime je decentno istaknuta njena bogata tekstura itd. - pa je čudno što nije našao za shodno da u kadar ubaci i more, ili neki detalj koji bi upućivao na osobenosti neposrednog okruženja.

Ako ćemo da tjeramo mak na konac, na fotografiji se ipak pojavljuje smiješni trokutić vode u donjem desnom uglu, a pojavljuje se i djelić starog bedema, sa zapadnom gradskom kapijom - ali se bojim da bi neko ko nikada nije posjetio Budvu, teško mogao da zaključi bilo što na osnovu te fotografije - osim da je u Budvi sagrađen prvi velelepni hotel - što je, pretpostavljam, i bio cilj naručioca fotografije. Ostalo je kolateralna šteta.

Divno je, svijeta puno, i veselja i zabave

Na poleđini razglednice stoji, između ostalog, i ovo: "Evo stigoh na jedan dan kući. Divno je, svijeta puno, i veselja i zabave mnogo".

Razglednica je datirana 25. avgusta 1939. godine. U suštini, ništa se nije promijenilo u ove 72 godine koliko je proteklo od momenta kada se mladi oficir, Budvanin, razglednicom javio kolegi, koji je sticajem okolnosti ostao u Mostaru, u Komandi mjesta.

OK - mladi oficir bi se grdno iznenadio da je kojim slučajem mogao biti direktno teleportovan iz 1939. u 2011. godinu - ali je princip razvoja Budve - tj. oslanjanja Budve na svoje razvojne poluge - definitivno ostao isti.

I dalje sve počiva na ad hoc građenju velelepnih novih objekata - na uvođenju bizarno stranih elemenata u postojeće tkivo - ili postojeća tkiva - te na opštem veselju i zabavi. Budva ima ono nešto neobjašnjivo i neposredno animalno, što nema niti jedan drugi grad na crnogorskoj obali - što je svakako dostojno ozbiljne sociološke studije.

Pitanje glasi: zašto je i kako Budva postala to što jeste? - ali o tome nekom drugom prilikom.

Prije neki dan sam bio u Budvi i opet je svijeta puno - pogotovo, kažu, vikendom - a Budvani vole gužvu, jer gužva implicira prihod, pa se prihodovanje na veselju i zabavi širih narodnih masa podrazumijeva, pogotovo u veselom mjesecu - avgustu - mada se poimanje dobrog provoda izmijenilo tokom godina - u pravcu eksplicitnijih oblika zabave, ako se razumijemo.

Budva je, ukratko, ovih dana na ivici orgazma. Budva je konstantno na ivici jakog i dubokog orgazma - ali da ne ulazim u detalje.

Ovih dana Budva je na ivici organizma

Nego da se mi vratimo našoj temi.

Elem, volumen prvobitnog hotela Avala, tj. njegovi gabariti i visina, apsolutno su odstupali od razmjera i morfološko-urbanog karaktera tadašnje Budve - koja tek što je bila počela da stidljivo izlazi iz zidina Staroga grada i da se spontano i sporadično, u skladu sa tadašnjim potrebama, širi uz transverzalu koja danas nosi ime Slovenska obala. Novi hotel je zapravo predstavljao prvi odlučan iskorak Budve u budućnost, u novo vrijeme, u drugu polovinu XX vijeka - i kao takav je apsolutno izbrisao, za svagda, do tada važeće predstave o Budvi, kao gradu unutar starih zidina.

Avalu bi lako bilo zamisliti i na nekom drugom mjestu, uz neku pustu plažu, okruženu mirisnim mediteranskim zelenilom.
Hotel je zapravo bio produkt sirovog, žovijalnog preduzetničkog duha, koji je, vođen imperativom profita, promtno i bez previše razmišljanja reagovao na pojačan priliv turista u pitoreskni, pospani primorski gradić, tokom tridesetih godina prošlog vijeka - a ujedno je bio i nepogrešiva anticipacija stihijskog urbanog razvoja Budve, kao iznimno popularnog turističkog mjesta, što će uzeti maha tek koju deceniju kasnije.

Avalu bi lako bilo zamisliti i na nekom drugom mjestu, uz neku pustu plažu, okruženu mirisnim mediteranskim zelenilom - poput hotela u Lučicama pored Petrovca, koji je izgrađen 1937. godine, na pustom mjestu, uz jednu od najljepših plaža na našem dijelu jadranske obale, i koji je bio u funkciji, kao i prvobitna Avala, sve do 1979, tj. do katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Crnogorsko primorje.

Hoću da kažem da je hotel Avala dobar dio svoje predratne i poslijeratne slave, tj. ekskluziviteta, dugovao svojoj poziciji, tj. činjenici da se nalazio u neposrednoj blizini Starog grada - kao bogomdanog magneta za turiste - ali mu nije, ni na koji način, korespondirao u formalnom smislu. Ovdje nema ni govora o bilo kakvom pokušaju interpolacije, tj. inkorporiranja novog, urbanog elementa, u zatečeno pastoralno, edensko okruženje - hotel Avala je bio, i ostao bojim se, apsolutno strano tkivo u Budvi.

Zamislite gustu borovu šumu na mjestu Starog grada

Zamislite da ne postoji Stari grad - zamislite gustu borovu šumu na mjestu Starog grada - ili zamislite, recimo, da se grad nalazi na Zavali - stvari bi bile kud i kamo logičnije, posmatrano sa pozicija adekvatnosti lociranja hotela Avala. Zamislite Avalu baš na Zavali - i neuporedivo ste, ako mene pitate, bliže istini.

Ako se osvrnemo na arhitektonske odlike hotela Avala, primijetićemo da su skoro svi elementi - ako izuzmemo očigledno oslanjanje na rustikalno obrađeni kamen fasade kao "identitetsko-autentičnu" odrednicu građenja elitnih objekata u regiji, kraljevska vila u Miločeru je, uz zgradu Kraljevske uprave Zetske banovine na Cetinju, ključna instanca - sasvim uobičajeni u kontekstu standardnog profanog građenja u predratnom, tj. međuratnom razdoblju.

Krenite u analizu starih fotografija hotela Avala i lako ćete zaključiti da dispozicija objekta u prostoru, kao i dispozicija sadržaja u parteru - prije svega mislim na centralnu salu - savršeno odgovara miljeu tadašnjih jugoslovenskih gradova.

Krenite u analizu starih fotografija hotela Avala i lako ćete zaključiti da dispozicija objekta u prostoru, kao i dispozicija sadržaja u parteru.
Zamislite da je funkcija centralne sale hotela promijenjena - da je sala pretvorena u prodavnicu mješovite robe, na primjer, da su servisni prostori pretvoreni u magacine - a onda pokušajte da u mislima budvanski hotel premijestite u bilo koji centralni beogradski blok formiran u međuratnom razdoblju - i shvatićete o čemu govorim. Skinite reprezentativnu terasu - ili je prebacite u hlad unutrašnjosti bloka, ako insistirate na programu hotelskih zgrada - i to je to.

O tripartitnoj podjeli fasade - sa naglašenom atikom u centralnom dijelu - o kvazibaroknim balkonima sa balusterima, ispred sjenovitih, rano-modernističkih lođa, te o monumentalnom ulazu - bolje da ne govorimo.

Interesantno je da se sjeverna fasada hotela, ona okrenuta planinama u zaleđu, ne pojavljuje na razglednicama, ako izuzmemo panoramske. Na stranu to što ta fasada nije bila obložena kamenom - kao južna - već je bila samo omalterisana - ostaje činjenica da ona nikada nije pripadala gradu - odnosno onom što je kasnije izgrađeno sa sjeverne strane. U vrijeme gradnje hotela o tome, očigledno, niko nije razmišljao.

Do tad Budva nije postojala kao grad

Bitno je zapravo da Budva, u momentu gradnje hotela Avala, nije postojala kao grad - van gradskih zidina.

Koliko je potez izgradnje hotela Avala uticao na razvoj grada, to procijenite sami. Ja sam ubijeđen da je hotel Avala bio i ostao nerješiva enigma u kontekstu budućih razmišljanja o urbanističko-arhitektonskom karakteru grada - pogotovo ako uzmemo u obzir našu mentalitetsku sklonost ka nekritičnom odnosu prema svemu novom.

I čini mi se, takođe, da je tek crnogorski arhitekta Vladislav Vlado Plamenac svojim urbanističko-arhitektonskim konceptom hotelskog kompleksa Avala-Mogren, realizovanim nakon zemljotresa, uspio da stvari, nakratko, postavi na svoje mjesto - koliko je to bilo u njegovoj moći, naravno - jer moramo imati na umu da konstelacije moći u Budvi nikada nisu išle na ruku urbanistima i arhitektima koji su imali vizije i koji su umjeli da razmišljaju u kontekstu i na duže staze.

Ako izuzmemo par časnih izuzetaka, javni interes je u Budvi uvijek bio na posljednjem mjestu - ali o svemu tome više u narednom broju.