45 takmičara vozilo biciklistički maraton na Durmitoru

Zavisno od kategorije, jednom dva ili četiri puta ovom stazom prošlo je 45 takmičara iz Crne Gore i Srbije

109 pregleda0 komentar(a)
13.08.2011. 13:47h

Durmitorski biciklistički maraton, prvo iz ovogodišnjeg kalendara nacionalne biciklističke lige održan je u šumovitim predjelima sjeverno od Žabljaka.

Start i cilj uspješne trke nalazio se u selu Uskoci, gdje se razdavajaju putevi prema vidikovcima Štuoc i Ćurevac, a krug dug 16 kilometara pružao se kroz prelijepe eko i etno krajolike toga sela, Podgore i Nadgore.

Zavisno od kategorije, jednom dva ili četiri puta ovom stazom prošlo je 45 takmičara iz Crne Gore i Srbije.

Jedan krug vojili su pioniri od kojih je u cilj prvi stigao Redžo Stanić iz bjelopoljskog "Ciklomonta", i dame od kojih je nabrža bila Nikolina Despotović iz BK «Nik bajk» iz Nikšića

Nakon izvezena dva kruga pobjednik u kategoriji Masters bio je Saša Jovović "Nik bajk" u kategorijama Hobi fan i Hobi sport Miloš Nikčević "Nik bajk", a kod mlađih kadeta Milija Gojačanin "Ciklomont".

Među kadetima najbolji Dino

Duplo duže, četiri kruga vozili su najspremniji biciklisti. U kategorijama Elita i Under 23 titula je pripala Zoranu Bojoviću, "Nik bajk". Titula kod kadeta pripala je Dinu, a kod juniora Emiru Ramoviću, članovima "Ciklomonta".

Pokrovitelji trke bili su Biciklistički savez Crne Gore i Opština Žabljak, a organizovali su je žabljački biciklistički klubovi "Samit" i "Ravnoteža 7".

Statistika pokazuje da biciklista tokom 80 kilometara, koliko za jedan dan pređe, potroši 120 eura.
U okolnostima veoma dobro turistički posjećenog Žabljaka, sa preko 1.000 registrovanih turista, pri čemu značajno mjesto zauzimaju posjetioci na biciklima, predsjednik Biciklističkog saveza Crne Gore Branko Hajduković kaže da su to pravi zaljubljenici prirode i najbolji propagatori turističkih ljepota Crne Gore.

"Crna Gora raspolaže obiljem identifikovanih i još uvijek neidentifikovanih biciklističkih staza nacionalnog, regionalnog ili lokalnog ranga što je kao turističko sportska bogatstvo prepoznato i normativno uređeno u našim institucijama sa preciziranim zadacima njihove valorizacije i održavanja. Definitivno je razbijena fama o biciklistima kao siromašnoj turističkoj klijenteli. Statistika pokazuje da biciklista tokom 80 kilometara, koliko za jedan dan pređe, potroši 120 eura od čega svako na tom prostoru ima koristi i nikako to nije zanemarljiva stavka u finansijskim bilansima turističke privrede", kaže Hajduković i, ne precizirajući kako, dodaje da lokalna uprava nije na pravi način ispunila ulogu supokrovitelja ove manifestacije.

Galerija