Skupština Glavnog grada nije skupština, to je cirkus

Šef odbomičkog kluba Nove Goran Radonjić takođe smatra da u gradskoj Skupštini sada imamo jednu čudnu situaciju, koja je daleko od volje građana

52 pregleda0 komentar(a)
skupština opštine, Foto: Vesko Belojević
13.08.2011. 10:27h

Poslije načina na koji su izabrani organi Skupštine Glavnog grada, predsjednik, sekretar i gradonačelnik "klasičnom zloupotrebom i školskim primjerom političke korupcije", šefica odborničkog kluba PzP-a Branka Bošnjak smatra da postaje "potpuno besmisleno razmišljati o temama koje bi trebalo da se nađu na dnevnom redu pred nelegitimno izabranim organima vlasti".

"To više nije Skupština, to je cirkus. Smatram da bi opozicija u glavnom gradu trebalo da razmisli da li uopšte više da učestvuje u "Mugošinom cirkusu".

Nažalost, svjesni smo činjenice da je on našao par klovnovapajaca i među onima kojima je narod dao glas da se odupru njegovom bezakonju, a koji su uvijek spremni na svakakve "role" koje im on osmisli ocijenila je Bošnjak za "Vijesti".

I u odborničkom klubu SNP-a prvo očekuju da se otklone postojeće nezakonitosti u vezi sa funkcionisanjem gradske Skupštine

Šef odbomičkog kluba Nove Goran Radonjić takođe smatra da u gradskoj Skupštini sada imamo jednu čudnu situaciju, koja je daleko od volje građana.

"Gradski parlament je sada višestruko sporan. Sporan je izbor predsjednika, sekretara, kao i odbornika čiji se status više ne zna", naglasio je Radonjić.

Ipak, on kao prioritet svih prioriteta vidi rješavanje pitanja DUP-a „Radoje Dakić", koje čeka hiljadu ljudi, a kojima je upravo gradska vlast obećala pomoć.

Više demokratskog kapaciteta

I u odborničkom klubu SNP-a prvo očekuju da se otklone postojeće nezakonitosti u vezi sa funkcionisanjem gradske Skupštine, jer i u toj partiji tvrde da su predsjednik i sekretar izabrani nezakonito, odnosno mimo akata koji suštinski definišu rad Skupštine.

To je, tvrdi odbornik tog kluba Aleksa Bečić, neophodna pretpostavka za dalje funkcionisanje parlamenta, dok očekuje da njihove tvrdnje potvrde i nadležni sudovi.

"Demokratski svijet i akti koji to definišu jasno kažu da rukovodstvo mjesnih zajednica biraju isključivo građani"

"Očekujemo mnogo više demokratskog kapaciteta kod vladajuće većine, u smislu uvažavanja zahtjeva i predloga koji dolaze iz opozicionih redova. To do sada nije bio slučaj, jer su apriori odbijani svi predloži opozicije", objašnjava Bečić, tvrdeći da, za razliku od vladajuće većine, u njegovom klubu se uvijek izjašnjavaju u odnosu na kvalitet predloga, a ne na to od koga i kako potiču.

Kada se sve neregularnosti otklone, odbornici gradske Skupštine, smatraju u SNP-u, trebalo bi da poštuju volju građana, te promijene praksu u načinu izbora rukovodstva mjesnih zajednica, tvrdeći da je ta tačka najbolji primjer desetogodišnjeg ignorisanja volje građana.

"Demokratski svijet i akti koji to definišu jasno kažu da rukovodstvo mjesnih zajednica biraju isključivo građani, ali kod nas već deset godina to čini gradonačelnik, postavljajući pretežno njemu i vladajućim strukturama bliske ljude", kazao je Bečić.

"Ako bi se poštovala volja naroda, sigurni smo da će predstavnici građana na pravi način riješiti brojne probleme u područjima gdje stanuju"

Uz tu Odluku, odbornik SNP-a upozorio je da bi se pred odbornicima uskoro trebalo naći i tačke koje, iako Programom predviđene, nisu još stigle na red, poput Informacije o prodaji nepokretnosti u korist budžeta za prethodnu godinu, Izvještaja o radu Inspekcije za zaštitu prostora, te predloži odluka o kriterijumima za dodijeljenu finansijsku pomoć drugim crnogorskim opštinama, kao i o kriterijumima za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu grada i njihovog korišćenja.

Danas imamo dvije Podgorice

Na predlog odbomičkog kluba SNP, Odluka o mjesnim zajednicama uvrštena je u ovogodišnji skupštinski Program, pa se Bečić nada da će na jesen dobiti odluku kojom bi građani Podgorice imali svoje predstavnike i rukovodstvo u mjesnim zajednicama.

"Ako bi se poštovala volja naroda, sigurni smo da će predstavnici građana na pravi način riješiti brojne probleme u područjima gdje stanuju", objasnio je Bečić.

Između ostalog, dosadašnji način, kako tvrdi, funkcionisanja mjesnih zajednica doprinio je tome da danas imamo dvije Podgorice.

I to Podgoricu koncentrisanu u užem gradskom jezgra, koju personifikuju mostovi, bulevari i "šminkanje" samog centra grada i onu dragu koju čine urbana naselja i brojna sela u gradu, u kojima gravitira najveći broj građana, a koja su daleko od karakteristika modernog evropskog grada poručio je Bečić.