Milo (12) iz Danilovgrada osvaja karting trke po Evropi

Prije četiri godine kada mu je otac Mladen kupio prvi mali karting “tomos”, on je vozio samo oko kuće, ali se vrlo brzo našao na trkama

217 pregleda0 komentar(a)
12.08.2011. 16:36h

Dvanaestogodišnji Danilovgrađanin Milo Karadžić već dvije godine vozi karting trke u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini i postiže izuzetno dobre rezultate.

Prije četiri godine kada mu je otac Mladen kupio prvi mali karting “tomos”, on je vozio samo oko kuće, ali se vrlo brzo našao na trkama.

Sada je član “Aćimić rejsing tima” i već dvije godine na vodećim je pozicijama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a u Srbiji je na drugom mjestu. Ove godine ostvario je veoma dobar plasman i trenutno se u sve tri države u klasi KF3 -100 bori za titulu.

Tokom sezone, kada svakih 15-20 dana, a nekada i češće ima trke, Milo na auto-pijaci u Podgorici trenira svakodnevno, a kada nema trke, propusti tek poneki trening. Za obaveze koje ima i vrijeme koje zahtijevaju njegovi treninzi, u OŠ “Vuko Jovović”, čiji je učenik, imaju puno razumijevanja, priča njegov otac.

“Mnogo nam znači to što u školi imaju potpuno razumijevanje za njegove obaveze i što ne prave problem kada mora odsustvovati”, kaže Mladen.

Rizičan je sport, ali se ne plaše

Osim što je dvije godine uzastopno šampion, na sedmoj međunarodnoj karting trci 2010. godine bio je prvi, na kupu Beograda drugi, na skoro svim trkama kojih tokom sezone bude 10 do 12 osvoji prvo mjesto, a uskoro ga očekuje izlazak na staze u Grčkoj i Njemačkoj.

Ovih dana Milo se na Zlatiboru priprema za šampionat Srbije koji se 21. avgusta održava u Kuli, a sa pripremama će nastaviti i nakon toga, jer ga u oktobru očekuje međunarodna trka u Grčkoj.

U porodici Karadžića trke i karting nijesu samo Milov izbor. Njegov četiri godine mlađi brat Rade, takođe, vozi trke. Već dvije godine takmiči se u Baby klasi, prošle godine u Crnoj Gori bio je na četvrtom mjestu, a trenutno je i u Crnoj Gori i u Srbiji drugoplasirani.

Njihovi roditelji ne plaše se, iako je sport koji su njihovi sinovi odabrali dosta rizičan.

“U početku je bilo malo straha, ali mi njima kupujemo najkvalitetniju opremu, jer znamo da je sve ovo malo rizično. Kvalitetna oprema štiti vozače”, kaže Mladen.

Milo će se od naredne godine zbog kvaliteta šampionata koji se održava u Njemačkoj takmičiti i u toj državi.

Galerija

milo karadžić FOTO: Jelena Jovanović
milo karadžić FOTO: Jelena Jovanović
milo karadžić FOTO: Jelena Jovanović
milo karadžić FOTO: Jelena Jovanović