Kad je koncert na Cetinju, dođe i staro i mlado

„Pripremili smo najbolji repertoar, biće pjesama sa svih dosadašnjih albuma, u novim aranžmanima, a bend je veoma uvježban

102 pregleda0 komentar(a)
11.08.2011. 15:59h

Sedmi tradicionalni međunarodni festival izvorne muzike Cetinje fest, koji će u petak i subotu biti održan na Ljetnjoj pozornici, otvoriće koncert renomiranog bosansko-hercegovačkog ansambla Mostar Sevdah Reunion.

Sastav koji postoji 1998. i iza sebe ima osam studijskih izdanja, slavu je stekao po svojim originalnim interpretacijama sevdalinki i romske muzike kroz savremena aranžmanska rješenja.

Bend je do sada imao nastupe širom svijeta i prepoznat je među ljubiteljima world music žanra.

Sastav iz Mostara pripremio je dva i po sata materijala u sklopu kojeg će publici predstaviti presjek dosadašnje diskografske karijere
Ruždija Metanović, producent benda, kaže da mu je drago što će ponovo posjetiti Crnu Goru nakon dužeg vremena. On kaže za sebe da je Crnogorac i da dobro poznaje duh koji preovladava na Cetinju, pa, samim tim, ne brine za posjećenost koncerta.

"Znam kakva je tradicija, da kad se desi neki koncert na Cetinju, tu dođe i staro i mlado, tako da nema sumnje da će biti velika posjećenost", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, sastav iz Mostara pripremio je dva i po sata materijala u sklopu kojeg će publici predstaviti presjek dosadašnje diskografske karijere.

"Pripremili smo najbolji repertoar, biće pjesama sa svih dosadašnjih albuma, u novim aranžmanima. Bend se upravo ovih dana priprema za koncert, jako je uvježban", otkrio je dan uoči koncerta Metanović, dodavši da će bend izvesti i nekoliko numera sa posljednjeg albuma “Mostar Sevdah Reunion 2010”, objavljenog prošle godine.

Nedavno je u Bijelom Polju na festivalu tamburaških orkestara nastupio Mostar sevdah bend. Kako zbog sličnog imena ne bi došlo do pometnje među publikom, koja je često u zabuni koji je pravi Mostar Sevdah Reunion, Metanović nam je detaljnije objasnio o čemu se radi.

"Postoji samo jedan Mostar Sevdah Reunion, i to je ovaj sa Ilijazom Delićem kao glavnim vokalistom. Dragi Šestić, koji je nekada bio sa nama, radi sad nezavisno, i sa nekim bivšim članovima našeg benda stvara zabunu nastupajući pod tim imenom, za šta nemaju zakonsko pravo. Međutim, na prostorima ex-YU je to jako loše regulisano, proces ide sporo i teško, pa oni mogu tako da rade i u međuvremenu da bježe i kriju se od nas. U ostatku Evrope smo te manipulacije lako riješili", kaže on.

Metanović je istakao da bend trenutno nastupa u nikad jačem sastavu koji karakteriše spoj mladosti i iskustva. Sastav čine: Ilijaz Delić (vokal), Nedeljko Kovačević Nedžo (violina i vokal), Sead Avdić (bubnjevi i udaraljke), Mustafa Behmen Mujo (gitara), Muris Varajić (gitara i vokal), Suad Pašić (klarinet i saksofon), Muhamed Pašić (bas gitara) i Nermin Drakovac (harmonika).

Početak koncerta zakazan je za 21 sat, a ulaz je besplatan.