Ljubitelj ronjenja Vladimir Putin iz mora izronio dvije starogrčke amfore

Od kad obavlja funkciju premijera Rusije njegove raznovrsne hobije i sportske aktivnosti pomno prati svjetska javnost

68 pregleda0 komentar(a)
11.08.2011. 19:41h

U pažljivo osmišljenom javnom nastupu koji je trebalo 58-godišnjeg ruskog premijera da prikaže kao dinamičnu osobu zainteresovanu za državno nasljeđe, Vladimir Putin je u srijedu popodne posjetio arheološko nalazište na mjestu starogrčkog grada Fanagorija, u Tamanskom zalivu na obali Crnog mora, zaronio i pronašao dvije djelimično razbijene stare amfore.

„Blago“, povikao je ruski moćnik sa velikim osmijehom na licu, prenio je britanski „Telegraf“.

Putin smatra kako je otkrivanje bogate ruske istorije od vitalnog značaja za razumijevanje ruskih korijena i izgradnju patriotizma i nacionalnog identiteta.

U podvodnom obilasku, Putina su pratili ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu i tajkun Oleg Deripaska, javio je AP.

Grad država Fanagorija je nastao prije oko 2.550 godina, a zauzimao je oko 65 hektara, od čega je sada oko trećina pod vodom, zbog čega ovo nalazište zovu „ruska Atlantida“.

Putin je najavio da će to arheološko nalazište postati federalni muzej. Nakon obilaska nalazišta, u razgovoru s novinarima, on je istakao da je ovo bio tek njegov treći pokušaj ronjenja s akvalangom.

Prema njegovim riječima, stare posude pronašao je na dubini od oko dva metra, jer je prozračnost vode u Tamanskom zalivu bila dobra.

„Šef ekspedicije je rekao da potiču iz šestog vijeka“, kazao je premijer sa još uvijek jasno vidljivim otiscima maske za ronjenje na njegovom licu.

„Kada su brodovi u luci bili utovarani, ćupovi su se često lomili, pa su zato bacani u more“, pokušao je da objasni de facto ruski lider.

Putin je naveo da je ono što je vidio na obali i na dnu na njega ostavilo veliki utisak, a da je ronjenje sa akvalangom interesantnije nego spuštanje na dno u batiskafu, što je uradio 2009. kada se spustio na dno Bajkala.

Ruski premijer je poznat po mačo imidžu, a pored ronjenja i spuštanja batiskafom, gađao je tigra puškom za uspavljivanje, puštao leoparda u nacioalni park, gađao harpunom, vozio tricikl „Harli Dejvidson“ na festivalu motociklista, oprobao se u vožnji „miga“ i bolida, a ima i crni pojas u džudou.

Galerija