Lukšić i Vestervele složni da je bitno riješiti pitanje izbornog zakonodastva

Lukšić je rekao da je “ovogodišnji broj njemačkih turista u Crnoj Gori rezultat dobrih političkih odnosa sa Njemačkom”

0 komentar(a)
Lukšić i Vestervele, Foto: Savo Prelević
09.08.2011. 18:27h

Premijer Igor Lukšić najavio je da će narednih dana inicirati konsultacije sa opozicijom na polju evropskih integracija, a u pokušaju da se što prije dođe do rješenja problema nastalog oko usvajanja izbornog zakona, koji je prepreka Crnoj Gori na putu prema Evropskoj uniji.

Komentarišući poruku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanović, tokom posjete Plužinama, da je “srpski jezik lingvistička realnost”, te da se, ako se želi postići dvotrećinska većina za usvajanje izbornog zakona, mora postići kompromis.

Lukšić je, nakon susreta sa šefom njemačke diplomatije Gvidom Vestervelom rekao da tu izjavu doživljava “kao potrebu da se intenziviraju razgovori o svim pitanjima važnim za Crnu Goru”, da bi nastavili liderstvo na polju evropskih integracija.

“Obaviću konsultacije sa opozicijom kako bi otklonili sve ono što može biti smetnja pozitivnom izvještaju Evropske komisije. Rješenje je potrebno tražiti u okolnosti koju nikada nijesam ignorisao, da značajna većina u CG govori srpskim jezikom i da je, između ostalog, dnevni red u skupštini prije neki dan reduciran za jedan od predloga opozicije, jer je proglašen neustavnim”, poručio je Lukšić.

Navodeći da se u okviru Ustava mora naći način da se premoste problemi sa kojima se zemlja suočava, premijer smatra da se mora doći “do rješenja koje će biti implementirano za iduću školsku godinu”.

“Kao što je naša namjera, sa jedne strane, i sa druge strane da otklonimo sve političke prepreke za usvajanje izbornog zakona”, kazao je Lukšić, ponovivši da svoje nezadovoljstvo zbog neusvajanja izbornog zakona.

Ističući kako je jasno da je Evropa “zajednica demokratije”, te da su dio toga “slobodni i fer izbori i odgovarajuće izborno zakonodavstvo”, Vestelver je poručio da se izbori u Crnoj Gori moraju organizovati upravo na takav način.

“Dakle, da se poštuju ta načela, pa pozdravljam i napor premijera da se ovo pitanje posmatra kao prioritet”, kazao je Vestervel.

Turisti došli zbog dobrih političkih odnosa

Premijer Lukšić je naglasio i da su intenzivirane aktivnosti u ispunjavanju obaveza na evropskom putu Crne Gore, kako bi ubijedili EK da je Podgorici moguće dati zeleno svjetlo za datum početka pregovora o članstvu u EU.

“U međuvremenu nas očekuje i implementacija niza propisa u oblasti zaštite od diskriminacije, antikorupcijskog zakonodavstva i tome ćemo ostati posvećeni u budućem periodu. To su napori koji će iziskivati vrijeme i nadam se da ćemo ubijediti EK da smo ostvarili progres”, rekao je Lukšić.

Govoreći o ekonomskim odnosima dvije zemlje, Lukšić je rekao da je “ovogodišnji broj njemačkih turista u Crnoj Gori rezultat dobrih političkih odnosa sa Njemačkom”.

“Siguran sam da ćemo ubuduće uspjeti da intenziviramo naše aktivnosti i da obezbijedimo značajnije prisustvo njemačkih investitora u Crnoj Gori”, kazao je Lukšić-

Po mišljenju Vestervela za ekonomsku budućnost dvije zemlje od velikog značaja je “da postoje pravi uslovi za investicije, dobar poslovni ambijent i pravna sigurnost”.

“Njemačka podržava Crnu Goru na putu u EU, ali je preduslov da ispunite zadatke kako bi se unaprijedili reformski procesi”, istakao je Vestervel.