Pekari neće sniziti cijenu hljeba, iako će brašno biti jeftinije

"Niko se na najnovija poskupljenja nije žalio, ali i sad je sezona odmora, pa nema svaki dan nekoga u CEZAP-u ko bi primao pozive"

0 komentar(a)
Hljeb, Foto: Vesko Belojević
06.08.2011. 10:15h

Pekari u Crnoj Gori vjerovatno neće sniziti cijenu hljeba iako su proizvođači najavili da će brašno do kraja mjeseca pojeftiniti, jer treba da počne uvoz iz Srbije, saopštili su iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP). "Dosadašnja iskustva su negativna, proizvođači dignu cijene kada poskupe sirovine ili struja, ali kasnije kada pojeftine povratka cijena nema", rekla je agenciji Mina-business direktor CEZAP-a, Olga Nikčević. Ona je dodala da proizvođači nemaju ograničenja, jer slobodno formiraju cijene. "Trgovcima se ništa ne može, jedino Vlada može dati rješenje, ili subvencijama kao što je bilo za struju i hljeb, ili određenim intervencijama i mjerama, kako bi zaustavili divljanje cijena osnovnih namirnica i usluga", navela je Nikčević.

Vrijeme je odmora, pa nema poziva

Ona je kazala da CEZAP nema mogućnosti da pokrije ni petinu stvari koje se mogu podvesti pod potrošnju, jer bi im trebao cijeli aparat da vode računa o svemu što spada pod potrošnju, i usluge i proizvode, zdravstvo i školstvo, kao i mnoge druge oblasti. "Niko se na najnovija poskupljenja nije žalio, ali i sad je sezona odmora, pa nema svaki dan nekoga u CEZAP-u ko bi primao pozive", rekla je Nikčević.

"Roba je lošeg kvaliteta, posebno se žale na namještaj, koji se raspadne dok ga dovezu kući"

Kako je naglasila, i zaposleni u CEZAP-u su u lošoj situaciji jer ne primaju plate već godinu i po, pa ljudi nemaju volje da rade. Žalbe koje dobijaju u CEZAP-u su najčešće na nepoštovanje garancija i kvalitet robe i usluga, posebno tehničkih proizvoda. "Roba je lošeg kvaliteta, posebno se žale na namještaj, koji se raspadne dok ga dovezu kući", objasnila je Nikčević.

Operateri rade šta hoće, Zakon ne dozovoljava masovne tužbe

Prema njenim riječima, uvijek postoji problem sa reklamacijama, kao i ugovorima koji potrošači potpisuju sa telefonskim, internet i kablovskim operaterima. "Potrošač nikako ne može da raskine ugovor, zato operateri mogu da rade šta hoće. Postojeći Zakon o zaštiti potrošača ne dozvoljava masovne tužbe, što znači da će tužeći pojedinačno poništiti samo jedan ili nekoliko ugovora", rekla je Nikčević.

"Trgovcima se ništa ne može, jedino Vlada može dati rješenje, ili subvencijama kao što je bilo za struju i hljeb"

Ona je dodala da je novi zakon o zaštiti potrošača u izradi i nada se da će omogućiti masovne tužbe i poboljšati situaciju na tom polju. "To bi značilo da ako se poništi jedan ugovor koji nije dobar za potrošača, poništavaju se po automatizmu svi takvi ugovori", saopštila je Nikčević. Garancije su, kako je kazala, jako osjetljiva stvar, i oko toga CEZAP dobija veliki broj žalbi građana.Ona je pozvala građane da nepravilnosti koje uoče kod cijena ili isticanja sniženja prijave Tržišnoj inspekciji.

"Oni rade onoliko koliko građani prijavljuju, pa su ranije bolje kontrolisane cijene koje su istaknute ispod proizvoda jer je bilo dosta prijava na taj račun", naglasila je Nikčević. Sad su te kontrole, kako je kazala, ponovo oslabile, pa cijena ispod proizvoda i ona na kasi u megamarketima često nijesu iste. "Potrošači moraju biti svjesni da mi kao organizacija ne možemo da uradimo mnogo toga, već treba da prijavljuju sve nepravilnosti i nadležnim inspekcijama", zaključila je Nikčević.