Javnost obmanuta, Vlada ostavila prostor da proda državni udio u EPCG

Ne bi bio prvi put da se vlast odrekne državnog vlasništva u kompaniji, uz poznati izgovor da ne želi da Crna Gora gladuje

79 pregleda0 komentar(a)
Lukšić, Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
06.08.2011. 08:31h

Nije sigurno koliko će Elektroprivreda ostati u većinskom vlasništvu Crne Gore, jer nova-stara saradnja Vlade i italijanskog A2A ostavlja prostor da, uz planirano očuvanje državne kontrole, izvršna vlast može i da proda udio države u EPCG.

Do kraja godine je planirana izmjena ugovora, na osnovu zaključaka iz memoranduma o razumijevanju Vlade i komunalno-energetske kompanije A2A, koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekonomije.

"Od januara 2012. do kraja 2014. godine, A2A neće prenositi akcije na bilo koje treće lice bez prethodne saglasnosti Vlade. Istovremeno Vlada planira da zadrži većinsko vlasništvo u EPCG u skladu sa pozitivnim pravom Crne Gore", piše u sporazumu.

Nakon toga, dodaju, da tokom tog perioda "ukoliko Vlada odluči da proda svoje akcije trećem licu", italijanski partner ima pravo da zahtijeva da svojih skoro 44 odsto akcija bude obuhvaćeno prodajom. Država ima udio od 55 odsto dionica.

Kupac, teorijski gledano, može biti i A2A, pa sve i da se isključi sumnja koju Vlada demantuje - da je memorandum samo najava da stranac brže i lakše dođe do većinske kontrole nad crnogorskom energetskom kompanijom.

To "treće lice" može biti i neko povezan sa A2A.

Taj dio memoranduma podrazumijeva i da je uprava A2A dobro zaštitila poziciju ukoliko DPS, koji je oduvijek zagovarao privatizaciju EPCG, odluči da proda energetsko blago, sa ili bez podrške partnera u vladajućoj koaliciji SDP-a.

Ne bi bio prvi put da se vlast odrekne državnog vlasništva u kompaniji, uz poznati izgovor da ne želi da Crna Gora gladuje, kada može da “napuni budžet i ulaže u kapitalne projekte”.

Opširnije u štampanom izdanju