Nepodnošljivi teror buke

Blizak rođak mi kaže: ’’Spasismo se od muzike!’’ Naime, sa porodicom se privremeno iselio iz komfornog stana na rivi, u blizini hotela sa podosta zvjezdica.

0 komentar(a)
buka, Foto: Www.buzzle.com
05.08.2011. 11:26h

Goste zabavljaju preglasnom muzikom do pozno u noć na hotelskoj terasi.

Ljeti se, naročito u turističkim mjestima, događa istinski teror buke. Buka je (pre)glasan, neprijatan i nepoželjan zvuk.

Na buku se ne može navići. Ona se trpi. Uz mnogo zdravstvene i druge štete.

Neispavanost, nervoza, razdraženost, frustriranost, snižavaju vitalnost i inteligenciju, blokiraju kreativnost, onesposobljavaju za ljubav, dobrotu, nježnost, životnu radost, radnu efikasnost...

Potražite tišinu iza zvukova, uživajte u šetnjama kroz prirodu.
Iza veće glasnoće naći će se više bezobzirnosti, kao i volje za uznemiravanjem, a manje spokojstva i vedrine.

Za egotične osobe stvaranje buke je znak moći. Zato je, uslijed tehnoloških mogućnosti, buka postala nesreća novijeg vremena kojoj je teško umaći.

Svaka muzika utiče na naše emocije, raspoloženja, osobine i ponašanja koje iz njih proishodi.

Muzika mnogo kazuje o onima koji je slušaju. Loša dovodi do neuravnoteženosti koja izaziva teške lične i društvene probleme.

Dobra uvećava sklad u nama. Izbor je na nama.

Možemo nasrtati na sebe slušajući agresivnu muziku kao što možemo i da se njegujemo nježnom i spokojnom, a ujedno i snažnom muzikom koja penosi ljubav.

Njena snaga je blaga i neodoljiva energija.

Na nama je odgovornost da odredimo što želimo da postižemo slušanjem određene muzike i da razvijemo senzitivnost, potrebnu da osjetimo njeno djelovanje na nas.

Samo treba slušati sa pažnjom i opažati svoje reakcije na zvučne vibracije. Ako otkrijemo štetno djelovanje na nas, odlučimo da joj se ne izlažemo.

Ljeti se, naročito u turističkim mjestima, događa istinski teror buke. Buka je (pre)glasan, neprijatan i nepoželjan zvuk.
Zvuci bi mogli da nam pomažu da se preobražavamo u dobrom smjeru - od straha i tjeskobe prema dobroti, spokoju, povjerenju, višoj svjesnosti, boljem zdravlju.

Njihov izvor je u našoj prirodi, u unutrašnjoj tišini. Jednom sam čuo suprugu starijeg i nagluvog kolege: ’’ Neće da nosi slušni aparat pa moram da vičem da bi me razumio.

Ali zato ne mogu ništa lijepo da mu kažem. Na muci sam...’’

Nije moguće istovremeno biti glasan i fino ’’naštimovan’’, usklađen unutar sebe i sa drugima. Može pomoći proces stalno budne pažljivosti koji unapređuje život, jer zaštićuje od štetnih uticaja, ali i omogućava da koristimo blagotvorne učinke muzičkih i prirodnih zvukova.

Potražite tišinu iza zvukova, uživajte u šetnjama kroz prirodu.

Slušajte meditativnu muziku. Spontano pojte.

Bićete ubrzo relaksirani, vedro raspoloženi.

Pažljivo sa zvucima!

www.zlatnicovjek.com