Mađarska kazneno goni političare zbog loših ekonomskih rezultata

Opozicijski čelnici odbacuju pokušaje vladajuće stranke i pripisuju ih najnovijim pokušajima premijera Viktora Orbana jača vlast

0 komentar(a)
05.08.2011. 09:01h

Mađarska Vlada planira da uvede zakon koji bi državi omogućio da kriminalno goni bivše državne lidere kao odgovorne za rezultate svoje ekonomske politike. U potezu koji bi mogao izazvati negodovanja i kod lidera drugih visokozaduženih zemalja, mađarska vladajuća stranka desnog centra, Fideš, pokušava da se izbori za zakonodavni okvir prema kojem bi mogla kriminalno goniti tri bivša socijalistička premijera i njihove ministre finansija koji su bili na vlasti od 2002. do prošle godine, piše Fajnenšel tajms. U tom periodu mađarski državni dug porastao je sa 53 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 80 odsto, a vladajuća stranka smatra da je glavni krivac tome upravo neodgovorno vođenje ekonomske politike tri bivša premijera. Pokušaj mađarskih vlasti da usvoje takav zakonodavni okvir ima sličnosti, a vjerovatno je i pokrenut situacijom u Ukrajini, gdje se sudi bivšem premijeru Juliji Timošenko.

Ukoliko zahtjev prođe, što se očekuje s obzirom na većinu koju Fideš ima u mađarskom parlamentu, bio bi to međunarodni presedan kojim bi se državni lideri mogli kriminalno goniti zbog rezultata njihove politike. Opozicijski čelnici odbacuju pokušaje vladajuće stranke i pripisuju ih najnovijim pokušajima premijera Viktora Orbana da dodatno ojača vlast i ponizi rivale iz redova socijalista.