Prijavite advokate koji unaprijed obećaju da će "završiti posao"

Neimenovani advokati povremeno uzimaju novac od klijenata da “podmite” sudiju, uz obrazloženje da je to neophodno

267 pregleda0 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Arhiva Vijesti
03.08.2011. 09:11h

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović pozvao je građane da policiji, tužilaštvu i Advokatskoj komori podnesu prijave protiv advokata, koji im unaprijed obećavaju da će im u nekom sudskom procesu “završiti posao”.

Prema nedavnom objavljenom istraživanju CEDEM-a o korupciji u sudstvu, advokati doprinose korupciji i promovišu je i kada je zapravo nema.

Rečeno je da neimenovani advokati povremeno uzimaju novac od klijenata da “podmite” sudiju, uz obrazloženje da je to neophodno.

Sudije najčešće, kako je saopšteno, o tome nemaju pojma

Sudije najčešće, kako je saopšteno, o tome nemaju pojma.

“Kao predsjednik Advokatske komore, pozvao bih svakog klijenta i stranku da, u slučaju da se advokat na takav način obrati stranci, uz navodno obećanje da će novac predati sudiji kako bi završio posao, istog časa obrate Komori, odnosno njenom disciplinskom tužiocu, podnošenjem odgovarajuće prijave zbog povrede kodeksa profesionalne etike”, rekao je Begović “Vijestima”.

"U Advokatskoj komori ne postoji nijedna prijava protiv advokata zbog takvih nedozvoljenih radnji”

On je dodao da stranke, osim Komori, svaki takav slučaj treba da prijave policiji ili nadležnom državnom tužiocu, jer takve radnje imaju obilježje krivičnog djela.

“Naravno, smatram da nijedan ozbiljan advokat koji drži do svoje lične i profesionalne časti, neće ništa slično tome saopštiti svom klijentu. Niti će iole ozbiljan čovjek nasjesti na tako naivnu priču. Ako zaista ima i takvih slučajeva, meni je žao i smatram da su to pojedinačni slučajevi.

U Advokatskoj komori ne postoji nijedna prijava protiv advokata zbog takvih nedozvoljenih radnji”, rekao je prvi čovjek Komore.

Advokati sa kojima su tokom istraživanja obavljeni razgovori, odgovarajući na pitanje ima li korupcije u pravosuđu, odgovarali su potvrdno, mada ne “ u onom obliku i obimu u kome se to smatra u javnosti”.

Jedan od njih je procijenio da je oko 10 odsto koruptivnih djela vezano za uzimanje novca, a da je 90 odsto vezano za druge oblike korupcije: “Na primjer, to je onaj vid usluge za protivuslugu, strah u odlučivanju od određenih pritisaka, političkih pritisaka i strah sudija za očuvanje svoje pozicije i razmišljanje na taj način prilikom odlučivanja“, navodi se u istraživanju.

Na eksplicitno pitanje da li se daje novac u zamjenu za poželjan ishod sudskog spora, većina advokata nije mogla da da primjer iz sopstvenog rada.

Kao primjer, najčešće su navodili njihove sumnje s obzirom na to da su donešene odluke, prema njihovoj tvrdnji, bile veoma sporne ili s obzirom na to da je njihova stranka unaprijed znala koji će biti ishod. Advokati su priznali da među njihovim kolegama ima određeni broj onih koji strankama nude „sigurnu“ sudsku odluku u zamjenu za novac.

“U svakom slučaju, sudijska žalba, da su često nepravedno optuženi da su uzeli novac zbog advokata koji to čine u njihovo ime, se potvrdila”, kaže se u Istraživanju.