Vlada sprema ambasadore za Rumuniju, Bugarsku i Ukrajinu

Posljednje diplomatsko predstavništvo Crne Gore koje je Ministarstvo otvorilo je ambasada u Poljskoj

185 pregleda0 komentar(a)
lukšić, Foto: Zoran Đurić
03.08.2011. 07:53h

Vlada Crne Gore donijela je odluku o otvaranju ambasade u Rumuniji, Bugarskoj i Ukrajini.

Odluke koje je potpisao premijer Igor Lukšić donijete su na posljednjoj sjednici Vlade, prije početka godišnjih odmora, a u njima nije precizirano kada bi Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija trebalo da počne sa procedurom za obezbjeđivanje prostora za ambasadu.

Posljednje diplomatsko predstavništvo Crne Gore koje je Ministarstvo otvorilo je ambasada u Poljskoj.

Ambasada je otvorena u martu, a za ambasadora je imenovan Ivan Leković, bivši savjetnik predsjednika Filipa Vujanovića.

Crna Gora ima ambasade u 22 svjetske države, među kojima su sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Kosova.

Funkcioneri, savjetnici, kumovi...

Među ambasadorima su većinom bivši stranački funkcioneri i pojedinici bliski vlasti, pa je ambasador u SAD bivši dekan Fakulteta političkih nauka i politički analitičar Srđan Darmanović, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu bivši rektor Univerziteta Crne Gore i nekadašnji funkcioner SDP-a Ljubiša Stanković.

Socijaldemokrate imaju ambasadora i u Turskoj gdje je bivši potpredsjednik te stranke Ramo Bralić, dok je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Eraković, novinar i bivši savjetnik Mila Đukanovića u vrijeme dok je bio na čelu Vlade.

Ambasador u Rusiji je Slobodan Backović, nekadašnji ministar prosvjete, u Francuskoj Irena Radović, Italiji Vojin Vlahović, Njemačkoj Vladimir Radulović, Austriji Dragana Radulović, Mađarskoj Vanja Brailo, dok je u Hrvatskoj Goran Rakočević, kum predsjednika DPS-a.

Diplomatski predstavnik Crne Gore u Grčkoj je Ivo Armenko, bivši direktor “Budvanske rivijere”, dok je u Albaniji Željko Perović...