Svaka četvrta osoba ima mentalni problem u toku života

Nacrt Akcionog plana za unaprijeđenje mentalnog zdravlja u Crnoj Gori predstavljen je u Podgorici

74 pregleda0 komentar(a)
Centar za mentalno zdravlje, Foto: Luka Zeković
02.08.2011. 11:19h

Svaka četvrta osoba boluje od neke vrste mentalnog poremećaja koji su rezultat kombinacije bioloških, socio-ekonomskih i faktora životne sredine, rekao je predsjednik Regionalne kancelarije za Evropu, Martin Braun.

Nacrt Akcionog plana za unaprijeđenje mentalnog zdravlja u Crnoj Gori predstavljen je u Podgorici.

Akcioni plan i Pilot program prezentovan je članovima Nacionalne komisije za mentalno zdravlje i predstavnicima relevantnih institucija, agencija i organizacija.

On je rekao da je mentalno zdravlje ključni element i da mora uključivati promociju i prevenciju, liječenje, njegu i rehabilitaciju kao i smanjenje stigmatizacije.
Braun je naveo da 450 miliona ljudi širom svijeta ima mentalne poremećaje, što je 13 odsto od ukupnog globalnog broja bolesti. Kako je kazao, predviđa se da će do 2030. godine taj broj biti 15 odsto, "pri čemu će depresija biti najčešća bolest u tom trenutku".

On je rekao da je mentalno zdravlje ključni element i da mora uključivati promociju i prevenciju, liječenje, njegu i rehabilitaciju kao i smanjenje stigmatizacije.

U skladu sa sporazumom o saradnji između Crne Gore i Svjetske zdravstvene organizacije, planirana je izrada Akcionog plana za unapređenje mentalnog zdravlja u Crnoj Gori od 2010. do 2014. godine, kao podrška implementaciji nacionalne strategije za mentalno zdravlje.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović poručila je da menatalno zdravlje treba da bude cilj svakog pojedinca i zajednice a ne, kako je dodala, samo onih koji pate od nekog poremećaja.

Prema njenim riječima,svaka četvrta osoba doživi neki od mentalnih problema u toku života.
„Problemi mentalnog zdravlja pogađaju društvo u cjelini, ne samo pojedinca, a niti jedna socijalna grupa nije imuna na razvoj duševne bolesti“, kazala je Brajovć, dodajući da je rizik narušavanja mentalnog zdravlja veći među siromašnim, nezaposlenim, osobama niskog obrazovnog statusa kao i među žrtvama nasilja, migrantima i izbjeglicama.

Prema njenim riječima,svaka četvrta osoba doživi neki od mentalnih problema u toku života.

Doktor Jovo Đedović naveo je da su Strategija razvoja mentalnog zdravlja i Akcioni plan međusobno zavisni elementi, neophodni za pobljšanje mentalnog zdravlja u zemlji.

On smatra da su slabosti postojećih servisa u mentalnom zdravlju nedostatak i nedovoljna edukovanost postojećeg profesionalnog kadra, zakonodavstvo, paket usluga, kao i loša intersektorska saradnja.