Na prelazu Brnjak ipak i službenici kosovske pogranične policije

Poslije posjete prelazu Brnjak, Stefanović i Bogdanović su otišli u Zubin Potok gdje razgovaraju sa lokalnim Srbima

138 pregleda0 komentar(a)
Kosovo blokada, Foto: Beta/AP
27.07.2011. 15:41h

Na prelazu Brnjak između Kosova i Srbije danas su ipak Albanci, službenici kosovske pogranične policije i carinici, što nije u skladu sa očekivanjima kosovskih Srba i Beograda. Kako kaže reporter agencije Beta, jutros je na Brnjak helikopterom dovezeno 11 pripadnika pogranične policije i četiri carinika, svi albanske nacionalnosti. Carinici su, kako su naveli izvještačima, su dovedeni sa područja Đakovice, a prije toga im nije rečeno da idu na prelaz Brnjak. Dodali su da su uplašeni i da su mislili da ih voze na neki od prelaza u albanskoj sredini.

Na punktu Brnjak su i srpski pripadnici Kosovske policije koji regulišu saobraćaj i obavljaju ostale redovne dužnosti.

Prelaz su sa novinarima posjetili i šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Na punktu Brnjak su i srpski pripadnici Kosovske policije koji regulišu saobraćaj i obavljaju ostale redovne dužnosti

Iako je komandant Kfora njemački general Erhard Biler rekao da su na prelazima ka Srbiji službenici Kosova srpske nacionalnosti, situacija na Brnjaku je drugačija. Na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, rade službenici Kosova srpske nacionalnosti što je juče i zatražila srpska delegacija od Kfora koji posreduje u pregovorima sa prištinskim vlastima.

Očekuje se da će se danas popodne delegacija iz Beograda ponovo sastati sa Bilerom
Poslije posjete prelazu Brnjak, Stefanović i Bogdanović su otišli u Zubin Potok gdje razgovaraju sa lokalnim Srbima, nezadovoljnim zbog toga što je ignorisan jučerašnji dogovor o nacionalnosti osoblja na prelazima. Očekuje se da će se danas popodne delegacija iz Beograda ponovo sastati sa Bilerom.

Noć u Jarinju mirna

Noć u Jarinju protekla je mirno, a Srbi, koji su drugu noć za redom proveli na barikadama kod administrativnog prelaza, očekuju potvrdu postignutog dogovora- potpuno povlačenje specijalaca kosovske policije.