Autorima neophodna podrška: Ne pišu se programi za merak, nego za pare

Širok spektar lokalizovanih aplikacija u svijetu apsolutno ukazuje na to da bi se one koristile i kod nas, samo da ih ima, posebno one koje olakšavaju svakodnevni život

53 pregleda0 komentar(a)
mobilne aplikacije, Foto: Shutterstock.com
26.07.2011. 15:04h

Podatke, čak ni približne, o broju prodatih pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja sa internet pristupom, nijedan mobilni operater koji posluje u Crnoj Gori ne odaje, ali nadležni u tim kompanijama navode kako je njihova prodaja, kakav je i svjetski trend, u porastu.

Pametni telefoni su oni uređaji koji korisniku, osim standardnih operacija pozivanja i slanja kratkih poruka (SMS), nude napredne funkcije, povezivanje na globalnu mrežu i upotrebu manje ili više zahtjevnih aplikacija. Računar u malom, ukratko.

Riječ “pametan” u nazivu “pametan telefon” potiče od softvera pod kojim oni rade. Na tržištu su, kako svjetskim, tako i domaćem, dostupni pametni telefoni koje pokreće neki od operativnih sistema - Android, iOS, Symbian, BlackBerry ili Windows Phone 7.

Operativni sistemi koji pokreću pametne telefone imaju ogroman uticaj na njihovu snagu i osobitost. Kada kupuje telefon, korisnik se u stvari “vezuje” za platformu – isto kao kada bira računar.

Veliki rast nove generacije pametnih telefona i tableta, sve važnijim čini i razvoj mobilnih aplikacija, ne samo za velike brendove, već i manje kompanije i pojedince.

U Telenoru najviše vole Facebook

Koje kategorije aplikacija najradije koriste domaći korisnici, teško je definisati, navode nadležni u kompanijama koje nude usluge mobilne telefonije. Razlog tome je to što su aplikacije dostupne na prodajnim mjestima (Marketplace) kompanija koje razvijaju različite platforme za pametne uređaje i nemaju dodirnih tačaka sa mobilnim operaterima.

Adrijana Husić iz Telenora navodi kako najveći broj korisnika te mobilne mreže preuzima i svakodnevno koristi aplikaciju za popularnu društvenu mrežu Facebook. Ipak, kaže Husić, ne izostaje ni upotreba aplikacija iz kategorija informative, zabava, multimedija, te dodatne alatke.

“Korisnicima je zanimljiv i YouTube, aplikacije za vremensku prognozu, aplikacije koje omogućavaju preuzimanje informativnih vijesti”, navodi Husić. Igrice su, dodaje ona, neizostavne sa tog spiska i uvijek su jako popularne među korisnicima.

Korisnicima neophodna domaća rješenja

Mobilnih aplikacija je, o kojoj god platformi da je riječ, na globalnom nivou i više nego dovoljno. Krajem aprila, na Android marketu bilo je dostupno oko 200.000, dok je u Apple prodavnici (App Store) tada bilo oko 350.000 aplikacija. Na svim prodajnim mjestima, broj mobilnih aplikacija svakodnevno raste.

Na domaćem tržištu trebalo bi da bude više lokalno orijentisanih aplikacija. Kako se njihovo kreiranje na tržištu kakvo je crnogorsko, gdje ne postoji navika plaćanja softvera, svodi na čisti entuzijazam
Iako je domaćim korisnicima dostupan najveći broj tih rješenja, Peđa Popadić, jedan od autora domaćeg iPhone (iPad) bloga iZine.me lokacije, domaćeg bloga koji se bavi iPhone i iPad uređajima, ranije je kazao da bi na domaćem tržištu trebalo da bude više lokalno orijentisanih aplikacija. Kako se njihovo kreiranje na tržištu kakvo je crnogorsko, gdje ne postoji navika plaćanja softvera, svodi na čisti entuzijazam, on navodi da je autorima neophodna podrška države, lokalnih kompanija i institucija.

Podršku autorima bi, dodaje on, prije svega, trebalo da pruže operateri mobilne telefonije, koji posredno imaju korist od takvih projekata, kako zbog razvoja domaćeg weba, tako i pomaganja u stvaranju navike korišćenja pametnih telefona i tableta.

“Ovo su u osnovi internet uređaji, a provajderi se između ostalog bave internet provajdingom, a on bez lokalnog sadržaja nema isti značaj”, kaže jedan od autora iZine bloga.

Crnogorsko tržište još u razvoju

U Telenoru su saglasni da je crnogorsko tržište još u razvoju kada su u pitanju lokalizovane aplikacije, kako one za pametne telefone, tako i one za računare.

U najbližem okruženju, operateri mobilne telefonije su finansirali takmičenja za najbolje aplikacije napisane za iPhone ili Android platforme.
“Budući radovi studenata, programera, ili specijalizovanih udruženja mogu i sigurno će doprinijeti da se ova situacija promijeni”, kaže Husić, dodajući da će Telenor, “kao kompanija koja na svim tržištima gdje radi prati potrebe svojih korisnika i tržišnu tražnju, svoje aktivnosti kreirati u skladu sa tim, nudeći nove, jedinstvene i inovativne proizvode i usluge”.

U najbližem okruženju, operateri mobilne telefonije su finansirali takmičenja za najbolje aplikacije napisane za iPhone ili Android platforme.

Komšije nagrađuju, naši na čekanju

Kompanija Vip je u Srbiji organizovala već tri takmičenja, od kojih je za posljednje konkurs objavljen krajem 2010. Nagradni fond tog posljednjeg konkursa je iznosio 40.000 eura. Nakon prva dva takmičenja, samo na Android marketu se našlo više od 130 lokalizovanih aplikacija, koje su, osim što su jezički bliske, i prilagođene potrebama domaćih korisnika.

U Hrvatskoj, slično takmičenje finansirao je T-Mobile Hrvatska.

Jelena Radonjić iz T-Mobilea Crna Gora kaže da u toj kompaniji „razvoj aplikacija smatraju poslovnom idejom koju bi bilo korisno razmotriti, u slučaju da doprinosi širenju informatičke kulture u Crnoj Gori ili ima tržišni potencijal“.

„U okviru programa Inovatorium, Crnogorski telekom omogućava studentima i mladim preduzetnicima da dobiju punu podršku u realizaciji svojih biznis ideja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, a mobilne aplikacije svakako spadaju u tu oblast“, kazala je ona, dodajući da je konkurs za inovativne projekte stalno otvoren, a zainteresovani detalje mogu naći na stranici Inovatorium.me.

Da ima aplikacija, sigurno bi bile korištene

Da ih ima, kaže Bojana Vukić iz M:tela, mobilne aplikacije prilagođene domaćem tržištu bi sigurno bile korištene.

„Trenutno je na našem tržištu vrlo malo lokalizovanih aplikacija. Širok spektar lokalizovanih aplikacija u svijetu apsolutno ukazuje na to da bi se one koristile i kod nas, samo da ih ima, posebno one koje olakšavaju svakodnevni život“, kazala je ona.

Dok mobilni operateri koji posluju na crnogorskom tržištu nagađaju šta bi bilo kad bi bilo, i dok država ne shvati da ima potencijala u nekim projektima koji čekaju da dobiju formu mobilne aplikacije, domaćim autorima preostaje da se utrkuju na globalnom tržištu, gdje, sudeći prema podacima kompanije Apple, zime nema.

Apple je tokom posljednje tri godine isplatio preko 2,5 milijarde dolara autorima aplikacija za iOS, što govori da tržište mobilnih aplikacija postoji i bilježi ogroman rast...

Skromni počeci crnogorskih autora

Za domaće tržište razvijen je jako mali broj aplikacija, uglavnom za iPhone uređaje. Loan Pro Calculator, čiji je autor Mario Erceg, je kreditni kalkulator, uz pomoć kojeg korisnik može jednostavno i pouzdano da izračuna anuitete i kamate za kredit. Aplikacija košta 4,99 USD i pravljena je za globalno tržište.

Za razliku od nje, Parking MNE aplikacija, koju je kreirao ICT Investment tim, je namijenjena domaćem tržištu – njena namjena je da olakša plaćanje parkiraranja slanjem SMS-a po zonama u Podgorici i Herceg Novom. Aplikacija je besplatna.

Nedavnim predstavljanjem internet informatora Mosquito, istovremeno je predstavljena i aplikacija za istoimeni servis, kreirana za iPhone uređaje. Mosquito omogućava pregled različitih događaja u Crnoj Gori (koncerti, predstave, bioskopski repertoar, svirke...). Aplikacija je besplatna. Besplatna i prilagođena crnogorskom tržištu je i Weather Montenegro aplikacija. Korisnik zahvaljujući njoj može na svom iPhoneu da pogleda kakvo je trenutno vrijeme, te kakva je vremenska prognoza, kao prognoza za pomorce.

Osim podataka o vremenu, aplikacija sadrži i kursnu listu, koja omogućava izračunavanje odnosa između različitih valuta. Ono što je odvaja od prethodnih je to što njen autor nije iz Crne Gore. Zajedničko navedenim aplikacijama je što su kreirane za iPhone uređaje i koliko god da ih je malo, malobrojnije su one aplikacije koje su lokalizovane i kreirane za Android platformu.

Amerikanci se najradije igraju

Korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama najviše vole igranje na svojim mobilnim uređajima, zaključak je nedavne tridesetodnevne studije Nielsena, koja se odnosila na aplikacije za mobilne platforme. Kompanija je našla da su aplikacije za igru najpopularnije u tom domenu, navodeći da se 64 odsto korisnika igra a 93 odsto bi platili da igraju.

Prosječno vrijeme provedeno u igranju je 7,8 sati, dok su iOS korisnici uzeli “nagradu” za najposvećenije sa 14,7 sati igranja. Nažalost, na izvoru nije navedeno na koji se vremenski period ovo odnosi.

Korisnici lojalni Androidu su proveli 9,3 sata igrajući se, a oni sa BlackBerry, Windows i drugim uređajima su imali ispod 5 sati igranja. Nasuprot svemu tome, 76 odsto onih koji su preuzimali aplikacije ima želju da plati aplikacije sa vijestima.