AEM: Elektronski mediji da poštuju predizbornu tišinu

U periodu predizborne tišine, kako su ukazali, nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja kandidata za predsjednika, političkog oglašavanja, objavljivanja procjena rezultata glasanja, slogana ili simbola kandidata

57 pregleda1 komentar(a)
Crna Gora, izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
13.04.2018. 09:41h

Agencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na sve elektronske medije i publikacije da poštuju predizbornu tišinu kako bi doprinijeli atmosferi tolerancije i uspješnom sprovođenju izbornog procesa u Crnoj Gori.

Iz AEM-a su podsjetili da u ponoć nastupa izborna tišina uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani u nedjelju.

U periodu predizborne tišine, kako su ukazali, nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja kandidata za predsjednika, političkog oglašavanja, objavljivanja procjena rezultata glasanja, slogana ili simbola kandidata.

Navodi se i da nije dozvoljeno objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja i drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

"Imajući u vidu dostupnost TV programa iz regiona posredstvom različitih kablovskih platformi, AEM će pratiti da li se u sadržajima tih emitera krši predizborna tišina", navode u saopštenju.

AEM je skrenuo pažnju kablovskim operatorima da vode računa o poštovanju navedenih odredbi posredstvom medija koji nijesu iz Crne Gore.

"Svako kršenje istih rezultiraće odlukom da se bez odlaganja otklone nepravilnosti i onemogući dalje emitovanje eventualno spornih kanala", poručili su iz Agencije.

Iz AEM-a su podsjetili da 24 sata vrše monitoring rada svih medija i kablovskih operatora iz Crne Gore i istaklii da će svako kršenje zakona biti sankcionisano u okviru ustanovljenih ovlašćenja regulatora.