Vatikan opozvao ambasadora u Irskoj

Ta odluka uslijedila je pošto je irski parlament kritikovao Svetu stolicu, u vezi sa navodima da je Vatikan sabotirao napore katoličkih biskupa da prijave policiji sveštenike koji su seksualno zlostavljali dječake

0 komentar(a)
25.07.2011. 12:08h

Vatikan je opozvao svog ambasadora u Irskoj, posle oštrih kritika irskog parlamenta na račun uloge crkve u prikrivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, izjavio je danas portparol Vatikana Čiro Benedetini. On je rekao da je nadbiskup Đuzepe Leanca, papski poslanik u Irskoj, pozvan iz Dablina na konsultacije. Ta odluka uslijedila je pošto je irski parlament kritikovao Svetu stolicu, u vezi sa navodima da je Vatikan sabotirao napore katoličkih biskupa da prijave policiji sveštenike koji su seksualno zlostavljali dječake. Ministar spoljnih poslova Irske Eamon Gilmor pozvao je Leancu prije dvije sedmice i zahtijevao zvaničan odgovor Vatikana, koji to još nije učinio.

Narušen autoritet

Otkrivanje skandala o slučajevima zlostavljanja, od kojih se jedan od najnovijih desio 2009. godine, narušio je autoritet katoličke crkve u Irskoj, gdje je veliki broj škola i nekoliko bolnica u vlasništvu crkve. U povjerljivom pismu Vatikana iz 1997. godine, irskim biskupima su date instrukcije da slučajeve zlostavljanja djece rješavaju strogo u skladu sa crkvenim pravom i da je prijavljivanje svih sumnjivih slučajeva policiji protivno kanonu. Irski premijer Enda Keni obećao je da će pokrenuti donošenje novog zakona, kojim će skrivanje dokaza o zlostavljanju djece, čak i ako je u pitanju informacija dobijena tokom ispovijesti svešteniku, biti proglašeno zločinom.