Ivanović: "Vijesti" nijesu zainteresovane za sastanak sa Veljovićem

Smatramo da svako treba da nastavi da radi svoj posao – premijer da ocjenjuje rad svog šefa policije, Vijesti da prate učinak obojice, a Uprava policije da traga za počiniocima.

68 pregleda0 komentar(a)
zeljko ivanovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
24.07.2011. 10:20h

Rukovodstvo Vijesti odbilo je inicijativu premijera Igora Lukšića da se organizuje razgovor uredništva tog dnevnog lista i predstavnika policije, jer, kako je saopšteno, nemaju ni minimum povjerenja u direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Lukšić je predložio da se, povodom više slučajeva spaljivanja vozila Vijesti, organizuje sastanak čelnika Uprave policije sa uredništvom tog dnevnog lista. “Ne sumnjamo u plemenitost namjere premijera Lukšića i zahvalni smo na pažnji i podršci koju nam iskazuje ovih dana kada smo u veoma kratkom periodu izloženi seriji terorističkih napada. Mi u Vijestima, s druge strane, ne vidimo razlog za sastanak sa Veljovićem i njegovim saradnicima” kazao je direktor tog dnevnika Željko Ivanović. On je naveo da rukovodstvo Vijesti smatra da je to čisto gubljenje vremena koje je dragocjeno i premijeru, i Vijestima i Upravi policije. “Mi smatramo da svako treba da nastavi da radi svoj posao – premijer da ocjenjuje rad svog šefa policije, Vijesti da prate učinak obojice, a Uprava policije da skoncentrisano traga za počiniocima brojniha napada po Crnoj Gori, čije su žrtve bile mediji i medijski poslenici”, kazao je Ivanović. Ne samo, kako je naveo, najnovijih napada, već i svih onih čiji je broj u mandatu aktuelne Uprave policije, na žalost, drastično porastao. “Uz sve to, postoji još jedan vrlo ozbiljan razlog zbog kojeg molimo premijera da se ne muči i ne troši svoje dragocjeno vrijeme na organizovanje ovog sastanka. Naime, direktor Uprave policije nema ni minimum povjerenje rukovodstva Vijesti i, po nama, on je jedan od najodgovornijih za seriju posljednjih terorističkih napada na našu kuću”, kazao je Ivanović. Prema njegovim riječima, postoji desetak prethodnih drastičnih slučajeva direktnog progona i atakovanja na Vijesti u mandatu Veljovića, u čemu je on direktno učestvovao. “Tako da bi, nakon svega, bilo neukusno sjesti za sto sa njim i slušati bajke o njegovoj odlučnosti da nas zaštiti i da se obračuna sa mafijom i organizovanim kriminalom, kojima Vijesti tako mnogo smetaju”, naveo je Ivanović. On je kazao da je rukovodstvo Vijesti, kao i kompletna demokratska javnost, očekivalo da će jedan od prvih poteza premijera lukšića biti imenovenje novog, kredibilnog šefa policije, koji će imati puno povjerenje i podršku vodećih organizacija civilnog sektora, kao garant njihovog nesmetanog rada i djelovanja. “Gotovo smo sigurni, da se takva promjena desila, da premijer ne bi morao ovako da se brine i zalaže za našu bezbjednost, jer ovakvih napada ne bi ni bilo”, istakao je Ivanović. On je naveo da sve dok se mafiji ne pošalje jasna poruka da Crna Gora nije njihova sigurna kuća, ovakvi ili još drastičniji napadi su nešto što je, na žalost, očekivano i što ne iznanađuje. “I što nije, kako bi Veljović rekao, izolovani slučaj, već pravilo ponašanja”, kazao je Ivanović, dodajući da se nada da će Lukšić uvažiti razloge rukovodstva Vijesti zbog kojih nijesu zainteresovani za pomenuti sastanak.

Medojević očekuje smjenu Veljovića

Stav direktora "Vijesti" oko ponude premijera Lukšića u nedjelju je podržao lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević. On je, između ostalon, naveo da je minimum očekivane političke korektnosti od strane premijera "da obavijesti javnost da je direktor policije Veljović smijenjen zbog nesposobnosti da rukovodi policijom koja je dovela do nedostatka rezultata u otkrivanju počinilica i nalogodavca serije krivičnih djela uperenih protiv kritičara politike aktuelne vlasti".