Severina omirisala borovnice u Plavu

Manifestaciju organizuju JU Centar za kulturu Plav i opština Plav, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

96 pregleda0 komentar(a)
23.07.2011. 08:08h

Čudesna je Crna Gora, sastavljena je od brilijanata , koje sam i ja nosila, širom svijeta kao iz Crne Gore, jedan od tih dragulja i brilijanata, svakako je Plav. Dvanesti put se okupljamo i neka bude ovako za vijek i vjekova,kazala je u najavi otvaranja manifestacije „Dani Borovnice“ crnogorska manekenka Nina Stanišić, koja je u Plavu bila voditeljka programa.

Manifestaciju organizuju JU Centar za kulturu Plav i opština Plav, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Gradonačelnik Plava Skender Šarkinović poželio je svim građanima, turistima i gostima toplu dobrodošlicu uz želju da se miris borovnice širi i van granica Crne Gore.

„Izuzetna mi je čast da budem vaš domaćin i nije mi teško biti domaćin u prelijepoj Crnoj Gori jer Plav po prirodnim ljepotama, zauzima jedno od vodećih mjesta. Dani borovnice su dani koje sa radošću dočekujemo, čuvamo tradiciju i trudimo se da naredni budu kao i ovi. A vama koji volite Plav, koji volite Gusinje i Murinu, koji volite Crnu Goru, koji ste mislima vezani za nas, neka zamiriše borovnica, odavde preko cijele Evrope do Amerike“, kazao je Šarkinović.

Predsjednik Savjeta manifestacije , ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević istakao je važnost šumskih plodova posebno borovnice, čiji će uzgoj, kako je kazao, biti jedan od profitabilnih, te podsjetio na važnost ovakvih manifesatcija.

Afirmišući poljoprivrednike i raznovrsnost seoskog života obogaćujemo i našu turističku ponudu, prepoznatljivim proizvoda od primorija, pa do sjevernog dijela Crne Gore.
„Jedna od najvećih razvojnih šansi Crne Gore, jeste odgoman potencijal jeste poljoprivreda. Borovnica je jedan najznačajnih šumskih, voćnih resursa kod nas, samo sa područija Plava, Andrijevice, Rožaja i Berana, godišnje se ubere oko 500 tona ploda borovnice. U želji da mudro raspolažemo prirodnim resursima, koristeći specifičnosti svakog dijela Crne Gore, razvojnom poljoprivrednom politikom nastojimo da obogatimo velike kapacitete, novim rodnim zasadima. Vjerujemo da će uzgoj borovnice biti jedan od profitabilnih, uvozno orjentisanih vidova proizvodnje. Afirmišući poljoprivrednike i raznovrsnost seoskog života obogaćujemo i našu turističku ponudu, prepoznatljivim proizvoda od primorija, pa do sjevernog dijela Crne Gore. I ova je manifestacija potvrda, kao što se poljoprivreda i turizam međusobno dopunjuju i podstiču, ujedno, dani borovnice izražavaju jedan naš odnos prema potrebi, da razvijamo svaki kraj Crne Gore. Dani borovnice samo su jedna u nizu manifestacija, kojima slavimo bogatstvo prirode, zato su Dani borovnice izgled bogatstva i pregalaštva ljudi ovoga kraja. U tom smislu Plav i okolina zauzimaju značajno mjesto na turističkoj i poljoprivrednoj mapi Crne Gore, jer manifestacije ovog karaktera, proizvod su tradicije, istorije , umjetničkog talenta, ali ujedno naša lična karta pred Evropom i svijetom“, kazao je Milošević.

Pred oko pet hiljada posjetilaca u otvaranju manifestacije učestvovala je poznata pijanistkinja Amina Nikočević (13), koja je nakon izvedene svoje numere, zvanično i otvorila manifestaciju“Dani Borovnice“, koja će trajati do 1.avgusta,a pored tradicionalne berbe borovnice, koja će se izvesti dana, programom je predviđen niz kulturnih i sportskih dešavanja.

Šlag na tortu svečanog otvaranja bio je koncert Severine Vučković, na čije pojavljivanje njeni fanovi su čekali sat vremena.

Galerija