Zaposlenima u Budvi koji se finansiraju iz budžeta legla i četvrta plata

Predsjednik Sindikata zaposlenih u organima uprave i službama Vasko Milanović pozdravio je ispunjenje dogovora, uvjeren da će tako biti i nastavljeno”

0 komentar(a)
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
22.07.2011. 16:16h

Zaposlenima u opštinskim službama, javnim ustanovama i preduzećima koji se finansiraju iz budžeta, uplaćena je još jedna, četvrta zarada ovoga mjeseca, čime je dug u zaostalim platama sveden na tri.

Opština planira da tokom naredne sedmice uplati još po jednu platu zaposlenima.

Ono što je gotovo bilo nezamislivo, da će isplata zarada ući u redovne tokove, po svemu sudeći se polako obistinjuje.

Dogovor od prije mjesec ipo predstavnika sindikata i gradonačelnika Lazara Rađenovića oko isplata zarada, na taj način ispoštovan je čak deset dana prije roka.

Nakon što im su početkom mjeseca uplaćene tri zaostale zarade, juče je, iznenada, na račune radnika „legla“ još jedna, martovska zarada.

Prema dogovoru, plan je bio da se svakog mjeseca, od 1. do 5.dana, do novembra uplaćuju po dvije zarade

Prema dogovoru, plan je bio da se svakog mjeseca, od 1. do 5.dana, do novembra uplaćuju po dvije zarade i time u potpunosti izmiri zaostatak.

Višemjesečna kašnjenja u isplatama zarada, neizvjesnost , te finanijska kriza koja je dovela do toga da se u jednom momentu zaposlenima duguje čak sedam zarada, kulminirale su prije mjesec ipo dana, kada su predstavnici sindikata u kulturnim institucijama organizovali protest ispred zgrade Opštine.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u organima uprave i službama Vasko Milanović pozdravio je ispunjenje dogovora, uvjeren da će tako biti i nastavljeno”.

“Sindikat je učestvovao u dogovoru sa predsjednikom Opštine oko isplata zaostalih plata. Postignut je dogovor da se do novembra izmire sve ostale zarade i nakon toga nastavi sa redovnom isplatom. Očekujemo da će tokom naredne sedmice biti uplaćena još jedna plata”, kazao je Milanović za „Vijesti”.

Očekujemo da će tokom naredne sedmice biti uplaćena još jedna plata”, kazao je Milanović za „Vijesti”

On je naglasio da se Sindikat ne miješa u dogovore oko otpremina radnicima koji samoinicijativno žele da raskinu radni odnos.

“U to ne ulazimo jer je riječ o ugovoru koji zaključuju dvije strane , Opština i zaposleni”, kazao je Milanović.

Jedna od učesnica pregovora oko načina izmirenja zapostalih zarada zaposlenima u kulturnim institucijama, Stanka Rađenović iz JU „Muzeji , galerije i biblioteka“, istakla je da „za sada imaju razlog da vjeruju da će dinamika isplate zaostalih zarada ići ranije najavljenim tokom“.

Akcenat na radnu diciplinu

Za uzvrat stroga radna disciplina Novo opštinsko rukovodstvo sa potpunom novim funkcionerskim kadrom u opštinskim sekretarijatima i službama, na čelu sa gradonačelnikom Rađenovićem, kako „Vijesti“ saznaju, poseban akcenat u narednom periodu staviće na radnu disciplinu.

Opština, koja je godinama, nalik i ostalim lokalnim upravama, bila poprilično nefunkcionalna i neefikasna, moraće biti dovedena u stanje “pune radne sposobnosti“

Opština, koja je godinama, nalik i ostalim lokalnim upravama, bila poprilično nefunkcionalna i neefikasna, moraće biti dovedena u stanje “pune radne sposobnosti“, što je imperativ novog rukovodstva.

Nakon što su radnici počeli da redovno dobijaju plate, moraće i svoje radne zadatke da ispunjavaju u potpunosti.