Australijska policija zatvorila sjedište Green Peace-a u Sidneju

Policija je saopštila da je "izvjesni dio imovine zaplijenjen kao dokazni materijal" prilikom racije u Grinpisovoj kancelariji u Sidneju

0 komentar(a)
21.07.2011. 13:55h

Australijska policija je zatvorila sidnejsko sjedište organizacije za zaštitu životne sredine Green peace nakon što su njeni aktivisti uništili genetski modfikovanu pšenicu na jednoj eksperimentalnoj farmi kojom upravlja vlada. Policija u Kanberi, glavnom gradu Australije u kojem se ova farma nalazi, saopštila je da je "izvjesni dio imovine zaplijenjen kao dokazni materijal" prilikom racije u Grinpisovoj kancelariji u Sidneju, i da će biti podvrgnut forenzičkoj analizi. U raciji niko nije uhapšen. Aktivisti organizacije u lažnim zasstitnim odijelima preskočili su prije nedjelju dana ogradu farme u Kanberi i baštenskim makazama uništili usjeve sa genetski modifikovanom pšenicom.

Ona je modifikovana s namjerom da joj se obori glicemijski indeks, navodno da bi se vidjelo može li se takvo pšeniccno zrno upotrijebiti u medicinske svrhe - za povećanje nivoa glukoze u krvi i obaranje nivoa holesterola. Green peace je saopštio da "asistira policiji u njenim istražnim radnjama", ali da će nastaviti sa kampanjom čiji je cilj da se rasvijetli upotreba genetski modifikovane pšenice u Australiji.