Moguć zajednički tender Crne Gore i Srbije za izgradnju autoputa

"Razgovarali smo o pitanju da li je moguće da se čitav taj blok stavi pod neko javno i privatno partnerstvo", naveo je Cvetković.

67 pregleda0 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
20.07.2011. 15:24h

Srbija je zainteresovana da sa Crnom Gorom sinhronizuje aktivnosti u izgradnji autoputa i razmotri pitanje zajedničkih tendera, saopštio je srbijanski premijer Mirko Cvetković.

On je dodao da je to u ovom trenutku na nivou ideje.

Cvetković je, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem u Beogradu, rekao da su, kada je u pitanju Koridor 11, razgovarali o aktivnostima obje strane.

"Infomacije koje sam dao je da Srbija taj koridor, nakon Koridora deset, smatra drugim po važnosti i da je već pokrenula određene aktivnosti«, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

On je objasnio da se neki djelovi već grade, dok se za druge rade projekti.

"Razgovarali smo o pitanju da li je moguće da se čitav taj blok stavi pod neko javno i privatno partnerstvo", naveo je Cvetković.

To se, kako je dodao, ispostavilo teško za Srbiju u ovom trenutku, jer je već ušla u određene aktivnosti, ali postoji zainteresovanost za, koliko je to god moguće, sinhronizaciju aktivnosti sa obje strane.

Prema njegovim riječima, Srbija sigurno ide u izgradnju tog koridora i da će ozbiljna sredstva narednih godina biti usmjerena u tom pravcu.

Lukšić je ocijenio da je dugoročnog značajno dodatno sinhronizovati aktivnosti kada je u pitanju izgradnja autoputa.

"Čini mi se da je, imajući u vidu intenzitet napora koje ulaže Vlada Srbije kada je u pitanju Koridor 11, moguće sinhronizovati aktivnosti i istovremeno, imajući u vidu regionalni značaj, insistirati na obezbjeđivanju pristupa određenim evropskim fondovima koji mogi olakšati izgradnju ovog puta", kazao je Lukšić.

U Beogradu su danas crnogorski ministar finansija, Milorad Katnić i državni sekretar u Ministarstvu Srbije, Dušan Nikezić potpisali Memorandum o saradnji i razmjeni podataka u vezi sa realizacijom obaveza prema štedišama Dafiment banke i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Potpisan je i sporazum koji se odnosi na oblast fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Lukšić je ocijenio i da je Luka Bar interesantna za svaku privredu i da očekuje veći transport fiat vozila kroz luku.

Prema njegovim riječima, treba nastaviti sa aktivnostima na rehabilitaciji željezičke pruge.