Lukšić: Crna Gora će biti članica EU do kraja 2019.

Većina zadataka koje moramo ispuniti više su vezani za političku situaciju, nego li za ekonomsku, rekao je premijer

0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vesko Belojević
05.07.2011. 14:11h

Zajednička evropska moneta euro će preživjeti dužničku krizu svojih članica, ocijenio je crnogorski premijer Igor Lukšić u intervjuu američkom poslovnom magazinu Blumberg.

"Ne razumijem šta bi iko mogao dobiti od raspada eurozone. Euro je bio veoma važan za crnogorske ekonomske reforme, bio je naše sidro. Vjerujem da je u istoj mjeri bitan i za druge evropske zemlje", naveo je Lukšić.

Blumberg podsjeća da je Crna Gora zemlja sa oko 660.000 građana, da je postala nezavisna 2006. godine, te da je prvo uvela njemačku marku u svoj platni sistem, koju je 2002. godine zamijenila eurom.

Crna Gora je pažljiva

Prioriteti za javni sektor su izgradnja puteva, ali i prerada otpadnih voda, čvrstog otpada i snabdijevanja vodom
Agencija se poziva na sajt Evropske centralne banke koji kaže da je Crna Gora, uz Andoru i Kosovo, jedna od tri zemlje koje su euro uvele jednostrano, prije formalnog ugovora sa ostalim članicama eurozone. Dodaje se da i sve članice Evropske unije, kojih ima 27, ne koriste euro, već njih 17.

Crna Gora je pažljiva, kako je rekao Lukšić, da bi se zadovoljila fiskalna pravila eurozone.

Ponovio je prognoze da će budžetski deficit na kraju ove godine iznositi tri odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) a javni dug oko 45 odsto BDP-a. Prosječni nivo duga u eurozoni će, prema prognozama Evropske komisije, biti čak 87,8 odsto sa budžetskim deficitom od oko 4,3 odsto.

"Mi sprovodimo ekonomsku politiku na način koji će ljude u zemljama članicama i Evropskoj centralnoj banci održati sigurnim", uvjerava Lukšić.

Blumberg podsjeća da je Crna Gora u aprilu prodala euroobveznice u vrijednosti od 180 miliona eura na petogodišnji period i s kamatom od 7,25 odsto, u odnosu na 7,85 odsto po koliko je prodala 200 miliona eura vrijedne obveznice u septembru prošle godine. Prinos po osnovu obveznica je danas 7,12 odsto niži nego u aprilu, a 7,02 odsto nego u septembru.

"Emisija obveznica se meni čini kao nagrada zajednice investitora prema onome što smo uradili", rekao je Lukšić.

Većina zadataka su političke prirode

Turizam fokusirati na projekte izgradnje hotela visoke kategorije i golf terena
Agencija podsjeća da je Crna Gora zvanična zemlja-kandidat za članstvo u EU, koju je dobila u decembru prošle godine. Lukšić kaže da se nada da će pregovori o članstvu početi već početkom 2012. godine i da će se pridružiti EU prije kraja 2019.

Crna Gora, kako piše Blumberg, ima cilj da slijedi Sloveniju, koja je pristupila EU 2004. a euro uvela tri godine kasnije, i Hrvatsku, koja je nedavno zaključila pristupne pregovore i čije se formalno priključenje EU očekuje sredinom 2013. godine.

Među crnogorskim izazovima za crnogorsko članstvo su “izgradnja institucija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, podsjeća Lukšić.

"Većina zadataka koje moramo ispuniti više su vezani za političku situaciju, nego li za ekonomsku", dodao je on.

Lukšić podsjeća da se crnogorska ekonomija diversifikuje sa jedinstvenom stopom poreza od devet odsto. Prioritet Vlade, kada je ekonomski razvoj u pitanju, prema riječima Lukšića je turizam fokusiran na projekte izgradnje hotela visoke kategorije i golf terena.

Prioriteti za javni sektor su izgradnja puteva, ali i prerada otpadnih voda, čvrstog otpada i snabdijevanja vodom koji su, prema riječima Lukšića, preduslovi za investicije u turizmu.