MNSS traži smjenu Veselina Perišića i traže nekog ko je kompetentniji

Perišić je ranije naveo da je prema kupopordajnom ugovoru, kojim je MNSS preuzeo udio u Željezari, vlasnik morao da investira u nikšićku kompaniju, a ne da joj pozajmljuje novac

88 pregleda0 komentar(a)
Željezara, Foto: Srđo
05.07.2011. 10:25h

Predstavnici Montenegro Speciality Steelsa (MNSS), traže smjenu stečajnog upravnika Željezare, Veselina Perišića, i imenovanje nekoga ko će, kako tvrde, biti kompetentniji i pridržavati se zakona.

Oni su reagovali povodom najave Perišića da je izvjesno da će potraživanja MNSS-a i Recuperoa od Željezare biti osporena, kao i da nemaju pravo na potraživanje po osnovu novca koji su investirali.

Perišić je ranije naveo i da je prema kupopordajnom ugovoru, kojim je MNSS preuzeo udio u Željezari, vlasnik morao da investira u nikšićku kompaniju, a ne da joj pozajmljuje novac.

"Začuđeni smo da je Perišić našao za shodno da daje takve izjave. Stečajni upravnik nema absolutno nikakav osnov da rasuđuje u vezi obaveza MNSS-a po osnovu kupoprodajnog ugovora. Taj dokument je van njegove nadležnosti, jer Željezara nije, niti je ikada bila ugovorna strana u kupoprodajnom ugovoru”, rekao je predstavnik MNSS-a, Mark Džejkobson.

On je podsjetio da je kupoprodajni ugovor potpisan između MNSS-a i Vlade.

"Perišić nema pravo da donosi odluke u vezi sa kupoprodajnim ugovorom. Na taj način on duboko prekoračuje granice nadležnosti i kompetentnosti“, ocijenio je Džejkobson.

On tvrdi da su zajmovi Željezari od MNSS-a i Rekupera punovažni i u skladu sa odredbama i zahtjevima kupoprodajnog ugovora.

"Novac je u Željezaru investiran je putem zajma, što se može vidjeti i u bankarskim izvještajima fabrike. Uz to, zajmove su odobrili Odbor direktora Željezare i akcionari na Skupštini, revidirao ih je revizor KPMG, a predstavljeni su u revidiranim godišnjim finansijskim izveštajima“, podsjetio je Džejkobson.

U MNSS-u su zabrinuti zbog nekompetentnosti Perišića kao stečajnog upravnika, što se, kako tvrde, može videti iz više njegovih radnji i odluka.

“Perišić je dozvolio da Željezara potpiše veoma čudan i pravno nepotpun ugovor sa nikšićkim Neksanom, kao i da počne proizvodnju što će jasno dovesti do daljih gubitaka”, smatra Džejkobson.

On je dodao i da je Perišić dozvolio da Željezara ponovo zaposli sve svoje radnike, što je protivno zakonu.

“Dozvolio je i da se Odbora povjerilaca formira na nezakonit način, dozvolivši, između ostalog, dupliranje određenih potraživanja. Isto tako je zloupotrebio nadležnost, tako što je potpisao bitne ugovore prije nego što ih je Odbor povjerilaca vidio i razmotrio”, rekao je Džejkobson.

On smatra da su sve te radnje neispravne i nezakonite i da štete stečajne mase.

Iz MNSS-a su poručili da će razmotriti preuzimanje pravnih radnji protiv Perišića, jer on snosi ličnu odgovornost za sve što je uradio u svojstvu stečajnog upravnika Željezare.

"Pitamo se i ko stoji iza stečajnog upravnika pa se on ponaša na takav način, jer se čini da mu neko daje naredbe da donosi ovakve čudne, protivpravne odluke u kojima se manipuliše činjenicama na štetu MNSS-a i Rekupera”, kazao je Džejkobson.

On je podsjetio da se, iako je imala više prilika, Vlada još nije oglasila, kako bi se obezbijedilo poštovanje crnogorskih zakona. MNSS još nije dobio bilo kakav odgovor od Ministarstva pravde i Apelacionog suda, povodom podnesaka koje je dostavio, a koji se tiču kršenja zakona.

"Osim korišćenja pravnih mehanizama za zaštitu prava na međunarodnim sudovima, MNSS je savršeno zadovoljan da ide na arbitražu u London, kao što je to određeno kupoprodajnim ugovorom, kako bi dokazao svoja i potraživanja Rekupera, ali i štetu koja je nanijeta i koja se i dalje nanosi MNSS-u, ako je to ono što Vlada želi,“, saopštio je Džejkobson.

On je dodao da MNSS nije želeo da ide putem arbitraže, pravnih radnji i parničenja na međunarodnim sudovima, ali da im Vlada ostavlja malo izbora.

"Iskoristićemo sve načine da zaštitimo svoja prava. Međunarodna zajednica isto tako treba da ima uvid u tretman stranih investitora i poverilaca kao i u igorisanje i zloupotrebu zakona“ , zaključio je Džejkobson.