Pompeo: Gotovo s mekom politikom SAD prema Rusiji

Pompeo takođe namjerava da kaže senatorima da ukoliko se njegovo imenovanje potvrdi da će odmah početi da radi na pokušaju "popravljanja" iranskog nuklearnog sporazuma

2 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
12.04.2018. 06:52h

Majk Pompeo, budući državni sekretar SAD, danas će na saslušanju u Senatu u kome treba da se potvrdi imenovanje na to mjesto, reći da je "sada gotovo" s višegodišnjom američkom mekom politikom prema Rusiji.

Na osnovu objavljenih odlomaka govora koji će Pompeo danas održati na saslušanju u Senatu, Pompeo će kazati da administracija predsjednika Donalda Trampa smatra Rusiju kao "opasnost za našu zemlju".

Pompeo, bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), će naglasiti da administracija predsjednika Donalda Trampa smatra Rusiju kao "opasnost za našu zemlju", proizilazi iz odlomaka njegovog obraćanja na današnjem saslušanju u Senatu u koji je agencija AP imala uvid.

On će takođe reći da su diplomatske veze sa Moskvom "izazovne" ali da "moraju da se nastave".

Pompeo takođe namjerava da kaže senatorima da ukoliko se njegovo imenovanje potvrdi da će odmah početi da radi na pokušaju "popravljanja" iranskog nuklearnog sporazuma.

On će ukazati na razlike između sebe i bivšeg državnog sekretara Reksa Tilersona. Pompeo će reći da je veliki broj upražnjenih mjesta na glavnim položajima u Stejt departmentu "demorališući" i obećati da će raditi na tome da ih popuni.

Američki predsjednik Donald Tramp otpustio je Tilersona objavom na Tviteru 13. marta, ali je ta odluka postala zvanična 31. marta. Tramp je na njegovo mjesto imenovao direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) Majka Pompea, koji treba da prođe potvrdu u Kongresu prije nego što preuzme dužnost.