Kličku 4. pojas u meču za zaborav

Iako je borba za četiri profesionalne titule prvaka svijeta, između Vladimira Klička i Dejvida Heja najavljivana kao istorijska, brzo će je zaboraviti svi ljubitelji plemenite vještine.

95 pregleda0 komentar(a)
Vladimir Kličko i Dejvid Hej, Foto: Reuters
02.07.2011. 23:06h

Iako je borba za četiri profesionalne titule prvaka svijeta, između Vladimira Klička i Britanca Dejvida Heja najavljivana kao istorijska, brzo će je zaboraviti svi ljubitelji plemenite vještine. Istorijska, jer već 12 godina nijedan meč nije donio borbu za veći broj šampionskih pojaeava, a jednoglasnom odlukom sudija (117:109, 118:108 i 116:110) mlađi od braće ukrajinskih šampiona je prigrabio i WBA, uz verzije IBF, WBO i IBO. Sada braća Kličko apsolutno vladaju boksom, pošto je u vlasništvu starijeg Vitalija WBC pojas.

A još od 1999. godine, kada je Britanac Lenoks Luis savladao Amerikanca Ivandera Holifilda, nije bilo meča veće važnosti. Tu, međutim, prestaje svaka sličnost, jer prepuna „Imteh arena” u Hamburgu je gledala isuviše oprezan nastup, sa tek nekoliko dobrih napada Klička, ali i Britanca, koji je uglavnom bio u defanzivi. Kličko je od 9. runde počeo da probija gard Heja, koji se pokazao kao izuzetno brz borac, ali je ipak pao u 11. rundi. Bila je to tek jedna nesmotrenost Heja da naleti na aperkat Ukrajinca, koji više nije rizikovao.

A poput uvodnih rundi, monotonija je obilježila i ostale, sa tek iznenadnim napadom Heja u 3. rundi i Ukrajinca u završnici meča. Imao je, doduše, Kličko interesantan napad i početkom 4. runde, ali ne i smjelosti da ide do kraja. Tek Kličko je upisao i 56. pobjedu, uz tri poraza, dok je Hej poražen tek drugi put, uz 25 pobjeda.

Oba boksera bila su u sjajnom pobjedničkom nizu, jer je Kličko duel dočekao u seriji od 13 uzastopnih trijumfa i sa titulama prvaka koje drži već pet godina. Hej je dobio posljednjih 15 borbi, a nakon titula u lakoteškoj, okitio se prije dvije godine i šampionskim pojasom u teškoj kategoriji