Supermen više nije Supermen: U Venecueli dodatna nesigurnost

Alesander Luzardo ocjenjuje da Venecuela ulazi u veoma delikatan period i da je neophodna zrelost kako bi se sačuvala stabilnost i izbjegli unutrašnji sukobi

0 komentar(a)
02.07.2011. 12:58h

Bolest predsjednika Uga Čavesa unosi dodatnu nesigurnost u Venecueli pred predsjedničke izbore sledeće godine, ali predstavlja i važan preokret, ocijenila je istoričarka Margarita Lopes Maja. "Ovo unosi dodatnu nesigurnost u Venecueli, ali bez ikakve sumnje predstavlja preokret. Politika je došla do dna. Supermen više nije Supermen, nego ljudsko biće koje je svom tijelu učinilo mnogo lošeg i danas za to plaća cijenu", ocijenila je Lopez Maja, istoričarka i ko-autorka knjige "Ideje za rasprave o socijalizmu 21. vijeka".

Čavez, koji je u četvrtak izjavio da ima rak i da je operisan, na vlasti je od 1999. godine, i ovo mu je treći uzastopni mandat.

Prema anketama, venecuelanski predsjednik još uvijek ima podršku 50 odsto građana.

Venecuelanski predsjednik još uvijek ima podršku 50 odsto građana
"Čaveza nema ko da zamijeni. Riječ je o mesijanskom vladaru i centralizovanoj vlasti. Takva situacija ima uticaja ne samo na vlasti nego i na opoziciju", ocjenjuje profesor političkog prava Alesander Luzardo.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju da Čavez odustane od kandidature za izbore 2012 godine., za mjesto predsjednika države će se se među njegovom protivnicima i pristalicama pojaviti više kandidata. "Pošto u socijalističkoj partiji nema "drugog Čaveza", moguće je da se u njegovoj stranci pojavi više kandidata. U redovima opozicije će se takođe više njih kandididovati za mjesto predsjedinka", kaže Luzardo.

Predsjednik već godinama građane Venecuele dijeli na dobre i loše

Prema riječima doktora političkih nauka i bivšeg ambasadora Demetrija Bersnera, takva situacija bi mogla da ima pozitivan efekat i da ojača dijalog i zbližavanje pristalica različitih političkih struja u Venecueli.

Venecuela ulazi u veoma delikatan period i neophodna je zrelost

"Vlasti mogu da osjete potrebu za minimumom nacionalnog koncenzusa. Predsjednik već godinama građane Venecuele dijeli na dobre i loše", rekao je Bersner. Alesander Luzardo ocjenjuje da Venecuela ulazi u veoma delikatan period i da je neophodna zrelost kako bi se sačuvala stabilnost i izbjegli unutrašnji sukobi. "Kada imate tako jakog vladara, neophodna je saradnja vlade i opoziocije", rekao je Luzardo.

Galerija